Politika

OD NOVCA IZ EVROPSKOG PLANA RASTA DO UKIDANJA DINARA NA KOSOVU: Šta smo sve čuli na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU?

U Skoplju se održava samit "Zapadni Balkan i Evropska unija gde je u fokusu tema korišćenja novca iz plana za rast Zapadnog Balkana. Iako nije na agendi, na stolu se našla i najava zabrane dinara na Kosovu i Metohiji

Izvor: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

U Skoplju se održava samit "Zapadni Balkan i Evropska unija", a glavni fokus je na ekonomskim temama i Planu EU za rast Zapadnog Balkana vrednom šest milijardi evra, koji je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kao pomoć državama regiona i pre zvaničnog članstva.

Iako nije na agendi, "na stolu" se našla i najava zabrane srpske valute na Kosovu i Metohiji.

Srbiju u Skoplju predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada među zemljama Otvorenog Balkana. Prva sredstva iz Plana za rast Zapadnog Balkana mogli bi da dobijemo u maju ili junu, rekao je predsednik,

Nakon panel-diskusije u Skoplju, predsednik Srbije rekao je rekao da je slobodno tržište rada koje će se uspostaviti između Srbije, Severne Makedonije i Albanije za nas važna vest, jer će doprineti boljem poslovnom ambijentu i prevazilaženju problema sa radnom snagom.

"To je velika i važna vest i mislim da će u mnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već ako dodate i Albaniju i Severnu Makedoniju, približavamo se na 11 miliona stanovnika", rekao je Vučiću Skoplju.

I već to dovoljno govori koliko su to za nas značajne stvari, dodao je Vučić.

Rekao je da će u danas u 14 sati biti potpisana dva protkola koja su od izuzetnog značaja.

"Mi u ovom trenutku imamo gotovo 4,5 milijarde, likvidniji smo od mnogih zemalja EU, i nemamo potrebu za izlazak na finansija tržišta ili zaduživanjem", rekao je predsednik i dodao da bi Srbija prva sredstva iz evropskog Plana za rast Zapadnog Balkana mogla da dobije već u maju ili početkom juna.

"Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna", rekao je Vučić u izjavi za novinare, što znači da bismo tako dobili novac pre izbora u EU koji su 9. juna.

Tema i ukidanje dinara na KiM

Osvrnuo se i na aktuelnu temu, najavu Prištine o ukidanju dinara na teritoriji KiM, rekavši da je o tome razgovarao sa Džejmsom O’Brajanom.

"Narednih dana nastavićemo intenzivne konsultacije po tom pitanju, a uvek sam spreman da razgovoram sa našim narodom na KiM, za mene nema ništa važnije od toga", rekao je i dodao da je to "histerični napad na srpski narod na Kosovu i Metohiji i ništa drugo".

"Uvek ćemo biti uz svoj narod , trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore, ma koliko oni bili teški i ma koliko da neko na silu takve stvari sprovodi", rekao je Vučić.

O'Brajen: Niko nema pravo da sprečava bilo koga da napreduje

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen izjavio je da zemlje Zapadnog Balkana neće moći da blokiraju svoje susede u inicijativi za ekonomski razvoj, a prema njegovim rečima, svako ko pokuša to da učini, suočiće se sa posledicama.

On je naveo da ako lideri ne žele da napreduju u ovom pravcu, "onda će građani te zemlje odlučiti da li su ti lideri pravi".

"Niko nema pravo da sprečava bilo koga da napreduje, jer nema nerešenih bilateralnih pitanja, ko god to uradi imaće posledice, građani te zemlje odlučiće da li su ti lideri pravi, svaki lider primećuje važnost napredovanja u ovom pravcu", rekao je O'Brajen.

Prema rečima američkog zvaničnika, svaki lider Zapadnog Balkana treba da primeti važnost kretanja ka Evropskoj uniji i regionalnom razvoju.

"Na osnovnom nivou govorimo o slobodi tržišta koje omogućava ljudima na tržištu da se slobodno kreću. SAD podržavaju ideju, potrošili smo 200 miliona evra za ovaj region i ostaćemo tome posvećeni", rekao je on.

(J.N./EURACTIV.rs)