Politika

EVROPSKI POSLANICI VRATILI NA STO TEMU IZBORA U SRBIJI: Od diskusije i izveštaja do zahteva za donošenje rezolucije

Evropski poslanici glasali su da se rasprava o stanju u Srbiji nakon izbora nađe u sredu na dnevnom redu plenarne sednice Evropskog parlamenta, koja će trajati do 18. januara

Izvor: Printscreen/Youtube/European parliament

Evropski poslanici su na jučerašnjoj sednici izglasali da se rasprava o situaciji u Srbiji posle izbora stavi na dnevni red plenarne sednice Evropskog parlamenta. Ova odluka došla je nakon prvobitne informacije, da se o pometutoj temi neće diskutovati jer "stranke nisu uspele da se usaglase".

Usmeni zahtev da se tema izbora u Srbiji uvrsti u dnevni red podnele su četiri grupe u Evropskom parlamentu: Socijalisti i Demokrate (S&D), Obnovimo Evropu (Renew Europe), Zeleni i Levica.

Poslanik S&D i član misije EP koja je posmatrala izbore Andreas Šider rekao je da su izbori u Srbiji bili obeleženi nepravilnostima, uključujući i fantomske birače, pritisak na birače, dominacija predsednika Srbije i vladajuće partija i sistemska prednost vladajućih partija.

"Kada su međunarodni posmatrači, uključujući i Evropski parlament, progovorili o ovim problemima, vlasti u Srbiji kao i predsednik napali su međunarodne posmatrače. Srećan sam što se većina grupacija složila da održi raspravu na ovu temu tokom ovog plenarnog zasedanja", rekao je Šider.

Osim rasprave, poslanici Evropskog parlamenta glasaili su da se na ovu temu usvoji i rezolucija o izborima u Srbiji tokom narednog zasedanja Evropskog parlamenta. Predlog za raspravu podržalo je 270 poslanika, dok je 37 bilo protiv. Predlog za rezoluciju tokom narednog zasedanja usvojen je sa 185 glasova za i 105 protiv.

Izvor: Printscreen/Youtube/EU Debates | eudebates.tv

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je da se rezolucija donese tek nakon objavljivanja konačnog izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/.

"Podržavamo debatu, ali bismo želeli da imamo rezoluciju tek kada bude objavljen konačni izveštaj ODIHR-a", rekao je Bilčik i dodao da bi to bio sveobuhvatan dogovor, ako je moguće postići dogovor o rezoluciji do objavljivanja izveštaja ODHIR-a.

Bilčik je naveo da još nema datuma za objavljivanje izveštaja, ali da će se to dogoditi u narednim nedeljama.

Diskusija o postizbornim dešavanjima u Srbiji u Evropskom parlamentu bila je pod znakom pitanja jer, prema ranijem pisanju Demostata, nije bilo dogovora između stranaka.

Kako je tada rekao izvor, diskusijama o navedenoj temi najviše se protivila Evropska narodna partija (EPP), koja ima najviše poslanika u Evropskom parlamentu i iz čijih redova dolazi i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i poslanici nemačke CDU, austrijske Narodne partije (OVP), italijanske "Napred, Italijo" (Forza Italia).

Od održavanja izbora, 17. decembra, trajali su protesti dela opozicije, koja optužuje vlast za navodno prekrajanje rezultata, pogotovo na beogradskim izborima, i traže ponavljanje glasanja. Vlast odbacuje sve tvrdnje navodeći da "opozicioni blok nije pružio dokaze, niti je uložio prigovore zvaničnim izbornim organima".

Nakon izbora u Srbiji je održano nekoliko protesta, a naredni je zakazan za 16. januar. Najveća opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” poslala je pismo institucijama EU, tražeći međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima i formiranje komisije koja će pratiti primenu sprovođenja svih preporuka OEBS-a za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

(J.N./EURACTIV.rs)