Politika

TRAMP POKRENUO PRAVNU BITKU: Želi da vrati ime u izborni proces u svim državama, uložio žalbu Vrhovnom sudu

Pored Kolorada, odluku da Tramp bude isključen sa liste kandidata na predizborima u Republikanskoj stranci donela je i državna sekretarka Mejna, ali su utorak su advokati bivšeg predsednika takođe uložili žalbu lokalnom sudu

Izvor: YouTube/CBN News

Odluka suda u Koloradu i državne sekretarke Mejna, da se ukloni ime Donalda Trampa sa glasačkog listića na predsedničkim izborima u SAD 2024. nije sprečila nekadašnjeg prvog čoveka SAD da pokrene pravnu bitku kako bi se njegovo ime pojavilo u izbornom procesu u svim američkim državama.

Pored Kolorada, odluku da Tramp bude isključen sa liste kandidata na predizborima u Republikanskoj stranci donela je i državna sekretarka Mejna, ali su utorak su advokati bivšeg predsednika takođe uložili žalbu lokalnom sudu.

Tvrdeći da je Tramp pokušavao da ospori rezultate predsedničkih izbora 2020. Godine i podsticao nerede u Vašingtonu kada su njegove pristalice zauzele Kongres početkom 2021. godine, nezadovoljne rezultatima savezne države Kolorado i Mejn donele su ove odluke, piše CBSnews.

Šana Belouz, državna sekretarka Mejna, i Vrhovni sud Kolorada su svoje odluke o isključenju Trampa obrazložili su pozivanjem na 14. amandman Ustava SAD, koji zabranjuje onima koji su "pozivali na nasilno svrgavanje vlasti ili pobunu" da obavljaju savezne funkcije.

U odnosu na odluke Kolorada i Mejna, pravosudni organi u Minesoti i Mičigenu su odbacili slične pokušaje isključivanja bivšeg predsednika. Trampov tim smatra da su odluke donate "politički" jer su slučajeve vodile sudije "postavljene od strane demokrata".

"Odluku nismo doneli lako. Svesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama, ali smo svesni i naše časne dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti i bez uticaja javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo," navedeno je u presudi suda u Koloradu.

Šta je 14. amandman?

Četrnaesti amandman je usvojen posle američkog Građanskog rata. Odeljak 3 je trebalo da spreči secesioniste da se vrate u vlade kada se južne države pripoje Uniji. Korišćen je protiv predsednika Konfederacije Džefersona Dejvisa i njegovog potpredsednika Aleksandra Stivensa, koji su obojica bili u Kongresu. Od tada se na njega retko poziva.

Ova odluka je preinačila prethodnu odluku nižeg suda u Koloradu da se 14. amandman ne odnosi na predsednike, jer ih ne spominje eksplicitno. Odluka Vrhovnog suda Kolorada stupa na snagu 4. januara 2024. uoči isteka roka za štampanje listića za preliminarne izbore u toj državi. 

Ali ako sudovi u ključnim državama budu sledili ovu odluku, Trampova kandidatura za Belu kuću mogla bi da bude ozbiljno ugrožena. Tokom jednonedeljnog suđenja u Koloradu prošlog meseca, advokati bivšeg predsednika su tvrdili da ne treba da bude diskvalifikovan jer nije snosio odgovornost za pobunu u američkom Kapitolu.

Ali većina sudija Vrhovnog suda Kolorada je zauzela drugačiji stav. Rekli su da su Trampove poruke pre nereda “bile poziv njegovim pristalicama da se bore i njegove pristalice su odgovorile na taj poziv".

Karlos Sejmur, jedan od trojice sudija koji su bili se protivili, bio je stava da vlada ne može "nekome da oduzme pravo da obavlja javnu funkciju bez odgovarajućeg pravnog procesa".

Tramp se suočava sa četiri krivična postupka, između ostalog i po optužbama da je navodno pokušao da poništi glasanje u Džordžiji.

Šta je odlučeno u Mejnu, šta u Koloradu?

U presudi se navodi da Trampovo ime ne sme da se pojavi na glasačkim listićima u Mejnu zbog 14. amandmana na Ustav SAD koji zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju ko je učestvovao u pokušaju nasilnog svrgavanja vlasti ili pobuni.

"Tramp je tokom nekoliko meseci, a kulminiralo je 6. januara 2021, širio lažnu priču o izbornoj prevari da rasplamsa osećanja svojih pristalica i usmeri ih na Kapitol," navedeno je u odluci.

Vrhovni sud u Koloradu tesnom većinom je zabranio bivšem predsedniku da se takmiči na predsedničkim izborima naredne godine, ali samo u toj državi, što je odluka koja ne obavezuje druge savezne države. Navodeći pobunu protiv institucija kao razlog, Vrhovni sud je ovu odluku doneo sa četiri glasa "za" i tri glasa "protiv". To znači da se bivši predsednik neće naći na glasačkom listiću na predsedničkim izborima u Koloradu i neće moći da računa na elektorske glasove ove države.

(J.N./EURACTIV.rs)