Politika

ŠTA JE RADIO ILON MASK U IZRAELU? Milijarder sa Netanjahuom u poseti uništenom kibucu, razgovarali o Hamasu

Milijarder i vlasnik nekoliko svetski kompanija Ilon Mask, koji je bio na udaru kritika zbog optužbi za antisemitizam izražen bivšem Tviteru, sadašnjem Iksu, posetio je Izrael i kibuc koji su prošlog meseca napali militanti Hamasa.

Izvor: EPA-EFE/Tolga Akmen

U okviru posete Ilona Maska Izraelu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odveo Maska u Kfar Acu — jedan od kibuca koje je Hamas napao 7. oktobra. Kibuc je bio dom Abigejl Edan, četvorogodišnje američke dvojne državljanke koju je militantna grupa otela tog dana i koja je puštena u nedelju.

U onlajn razgovoru uživo na Iksu sa Netanjahuom u ponedeljak, Mask se složio sa premijerom da Izrael mora da uništi Hamas.

"Oni koji nameravaju da ubiju moraju biti neutralisani. Onda propaganda mora da prestane. Oni samo obučavaju ljude da budu ubice", rekao je Mask.

Takođe je rekao da Gaza mora da postane "prosperitetna", piše CNN.

"Ako se (sve) to desi, mislim da će to biti dobra budućnost. Voleo bih da pomognem", rekao je on.

Planirano je da se Mask sastane sa izraelskim predsednik Isakom Herzogom iza zatvorenih vrata tokom posete u ponedeljak popodne, gde će predsednik naglasiti potrebu za borbom protiv rastućeg antisemitizma na internetu, saopštila je kancelarija predsednika.

U saopštenju, iz kabineta predsednika navodi se da se očekuje da će se i predstavnici porodica talaca koje drži Hamas pridružiti sastanku, gde će podeliti "užase Hamasovog terorističkog napada, kao i trenutnu bol i neizvesnost za one koji su zarobljeni".

Mask nije odmah odgovorio na zahteve za komentar preko Iksa ili dve njegove druge najistaknutije kompanije, Tesla i SpaceX. Iks i Tesla više ne održavaju redovnu komunikaciju sa medijima, nakon Maskovog preuzimanja društvene platforme prošle godine i raspuštanja svog tima za odnose s javnošću od strane proizvođača automobila 2020.

Izvor: EPA-EFE/Etienne Laurent

Mask kroz uništeni kibuc

Netanjahu i Mask su u ponedeljak prošli kroz uništeni kibuc, a zvaničnici su Masku opisali šta se dogodilo, saopštila je agencija za štampu izraelske vlade.

"Premijer i Mask su potom otišli u porodičnu kuću Edan, gde je Mask čuo za porodičnu priču četvorogodišnje Abigejl Edan, čiji su roditelji ubijeni i koja je kidnapovana u Gazi i puštena juče iz Hamasovog zatočeništva", navodi se u saopštenju.

Milijarderova poseta Izraelu dolazi više od nedelju dana nakon što se usaglasio sa tvrdnjom da jevrejske zajednice nameću "mržnju protiv belih ljudi", što je dovelo do ukora Bele kuće i velikog egzodusa oglašivača sa platforme Iks.

U postu na mreži ranije ovog meseca, jedan korisnik je optužio jevrejske zajednice da "guraju tačnu vrstu dijalektičke mržnje protiv belaca za koju čak tvrde da žele da ljudi prestanu da je koriste protiv njih". U objavi se takođe pominje "horde manjina" koje preplavljuju zapadne zemlje, popularnu antisemitsku teoriju zavere.

Kao odgovor, Mask je rekao: "Rekli ste pravu istinu".

Antisemitsku teoriju zavere da Jevreji žele da dovedu nedokumentovanu manjinsku populaciju u zapadne zemlje kako bi smanjili većinu belaca u tim nacijama podržavaju različite grupe sa društvenih mreža.

Mask je u narednim objavama u to vreme rekao da ne veruje da se mržnja prema belim ljudima proteže "na sve jevrejske zajednice".

Ali on je rekao da Anti-Defamation League (ADL), organizacija koja se bori protiv antisemitizma širom sveta, "nepravedno napada većinu Zapada, uprkos tome što većina Zapada podržava jevrejski narod i Izrael. To je zato što oni ne mogu, po sopstvenim principima, da kritikuju manjinske grupe koje su njihova primarna pretnja."

Komentari — koji se poklapaju sa porastom zločina iz mržnje u SAD protiv Jevreja i muslimana — izazvali su brzu osudu grupa za ljudska prava, kao i političara.

Mask je od tada negirao optužbe za rasizam, napisavši na Iksu prošle nedelje da sve tvrdnje da je on antisemit ne mogu biti "dalje od istine".

Oglašivači beže

Pokazalo se, ipak, da je problem previše težak za ignorisanje. Kontroverza se brzo pretvorila u ogromnu komercijalnu glavobolju za kompaniju, jer je najmanje desetak velikih brendova zaustavilo plaćanje oglasa od prošle srede. Među njima su Disni, IBM, Foks Sports, pa čak i Evropska komisija.

Čak i pre najnovijeg meteža, Iks se suočio sa kritikama zbog rasprostranjenosti antisemitskog diskursa na njegovoj platformi. Organizacije, uključujući Anti-Defamation League (ADL) i Centar za suzbijanje digitalne mržnje, prijavile su porast govora mržnje na Iksu tokom prošle godine - nalazi koje je Mask ili kritikovao ili demantovao.

Izvor: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

U septembru je Mask zapretio da će tužiti ADL za klevetu, tvrdeći da su izveštaji grupe štetili prodaji reklama na Iksu.

U skorije vreme, organizacija je takođe prijavila dramatičan porast antisemitskih objava, posebno od početka rata između Izraela i Hamasa početkom oktobra.

Iks je uzvratio na slične tvrdnje progresivne medijske organizacije Media Matters, koja je u analizi ranije ovog meseca takođe istakla antisemitski i pronacistički sadržaj na Iksu.

Kao odgovor, Iks je tužio Media Matters. Takođe je pozvao svoje reklamne partnere da pomognu u zaštiti onoga što naziva "slobodom govora".

Maskova poseta Izraelu dolazi u trenutku pauze u neprijateljstvima sa Hamasom. Tokom prva tri dana primirja, Hamas je oslobodio ukupno 58 talaca, prvenstveno žena i dece, u zamenu za oslobađanje 117 palestinskih zatvorenika, i rekao da želi da produži primirje.

U intervjuu za CNN-ov Volf Blitzer u nedelju, Hercog je govorio o gorko-slatkom trenutku kada je video oslobođene taoce koji su se ponovo ujedinili sa svojim porodicama.

"To je nešto što nas usrećuje, ali, naravno, sreća sa puno tuge, jer tamo se još uvek drži najmanje 200 talaca", rekao je Hercog za Blicer.

Hercog je rekao da bi primirje moglo biti produženo, ukazujući na prvobitni sporazum da će postojati dodatni dan prekida vatre za svakih 10 oslobođenih talaca, ali je rekao da je na Hamasu da oslobodi još talaca.

(J.A./EURACTIV.rs)