Politika

DA LI HRVATSKU NAKON IZBORA ČEKA ŠPANSKI I SLOVAČKI SCENARIO? Sve je u igri - od 'velike koalicije' do reprize glasanja

Autor Milena Antonijević

Rezultati anketa, kao i interne ankete HDZ-a, pokazuju da će relativnom izbornom pobedniku biti vrlo teško da sastavi Vladu, što otvara prostor dugom postizbornom pregovaranju i vrlo heterogenoj novoj vladajućoj koaliciji

Izvor: EPA/ANTONIO BAT

Sve je izglednije da će se nakon izbora i na hrvatskoj političkoj sceni dogoditi scenario kroz kakav su poslednjih meseci prošle Španija i Slovačka.

Naime, već sada se može reći kako su velike šanse da će se nakon zatvaranja birališta i prebrojavanja glasova i u Hrvatskoj dugo pregovarati o sklapanju postizborne vladajuće koalicije, kao i da će tako sklepana koalicija verojatno biti vrlo heterogena.

Taj se zaključak može izvući iz anketa, koje pokazuju da će bilo kojoj stranci nakon objave izbornih rezultata biti prilično teško da sastavi Vladu. Jednostavno, čak ni u savezu s tradicionalnim partnerima, male su šanse da će imati dovoljno saborskih ruku za formiranje Vlade.

Za HDZ samo četvrtina birača, ali i dalje najjača stranka

Prema poslednjoj anketi CRO Demoskopa za studeni, HDZ i dalje drži prvu poziciju, ali uživa podršku tek četvrtine glasača, odnosno njih 25,3 posto.

To je nešto manje nego u oktobru, kada je HDZ podržavalo 25,6 posto anketiranih birača.

Stranke levice na drugom i trećem mestu

Na drugom je mjestu SDP, koji u anketi za novembar dobija 15,2 posto glasova anektiranih. I to je nešto manje nego mesec ranije, kada je SDP bio izbor za 15,6 posto anketiranih birača.

Na trećem mestu - sada već možemo reći, tradicionalno - "Možemo", stranka kojoj poverenje ukazuje 11 posto anketiranih. I u slučaju "Možemo" to je manje nego u oktobru, kada bi tu stranku, da su se tada održavali izbori, zaokružilo 11,4 posto birača.

Skok Domovinskog pokreta

Znatan skok u novembru, pokazuju rezultati CRO Demoskopa, ima Domovinski pokret, koji sada podržava 8,4 posto anketiranih birača, dok je u oktobru uživao podršku 7,5 anketiranih.

Na petom je mestu Most, koji je u novembru podržalo 7,4 posto anketiranih. U oktobru je Most uživao podršku 8,2 posto ispitanika, pokazuje istraživanje CRO Demoskop, koje je na uzorku od 1300 ispitanika za RTL sprovela agencija Promocija plus.

Ostale stranke ispod dva posto

Sve ostale stranke uživaju podrđku manju od dva posto glasača, što znači da ne prelaze izborni prag koji je u Hrvatskoj pet posto.

Tako je Centar u novembru dobio 1,8 posto glasova anketiranih, Radnički front 1,7 posto, Fokus 1,4 posto, HSS 1,3 posto, HNS 1,2 posto, a Socijaldemokrate 1,1 posto, dok su IDS i Hrvatski suverenisti bili svaki na po jedan posto.

Neodlučnih je birača bilo 16,7 posto.

Izbori jedina prava anketa

Naravno, rezultate (i) ove ankete treba uzeti s rezervom. Jedina prava anketa su izbori, a do njih je još ostalo vremena.

Ankete celu Hrvatsku tretiraju kao jednu izbornu jedinicu, iako je ona, po izbornom zakonu, podeljena na 10 izbornih jedinica, a u svakoj od njih u Sabor se bira po 14 zastupnika.

Tu je, nadalje, 11. izborna jedinica, ona za dijasporu, u kojoj se biraju tri saborska zastupnika.

U 12., "manjinskoj" izbornoj jedinici, bira se ukupno osam saborskih mandata. Od toga je troje iz redova srpske manjine.

(EURACTIV.rs)