Politika

SLOVENIJA PRODUŽILA KONTROLE NA GRANICAMA: Da li strah od ilegalnih prelazaka ugrožava Šengen?

Slovenija je 21. oktobra uvela privremeni nadzor, a na današnjoj sednici Vlade donela je odluku da se zbog međunarodnih okolnosti odluka o rigoroznim kontrolama produži do naredne godine

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlada Slovenije je produžila privremeni nadzor na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a po isteku tog roka planira da ga produži za još šest meseci, tačnije do leta 2024. godine, čime je otvorila staro-novo pitanje, da li je ovim Šengen ugrožen?

Slovenija je 21. oktobra uvela privremeni nadzor, a na današnjoj sednici Vlade donela je odluku da se zbog međunarodnih okolnosti, pre svega ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, i posledičnog pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi, nadzor granice produži nakon aktuelna mera ističe 22. decembra za još šest meseci, do leta 2024. godine.

Kako prenose slovenački mediji, Slovenija je 18. oktobra zbog trenutnih svetskih bezbednosnih uslova podigla procenu terorističke pretnje na srednji nivo.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je da bi, zbog ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, stepen opasnosti mogao naglo da poraste.

"Režim kontrole za sada ostaje na snazi, a na policiji je kakav će sistem uspostaviti, za sada deluje selektivno", rekao je on i dodao da se kontrole, osim terorističke pretnje, nastavljaju zbog sprečavanja ilegalne migracije.

Policija je saopštila da je ove godine zabeležila 52.506 nezadovoljnih graničnih prelaza, od kojih je velika većina bila na granici sa Hrvatskom.

Povećan broj prelazaka zabeležen je u julu, avgustu i septembru, a u oktobru, nakon donošenja prve uredbe o kontrolama, situacija se stabilizovala. Od uvođenja nadzora u oktobru, evidentirano je 3.709 ilegalnih prelazaka granice, uglavnom na granici sa Hrvatskom.

Vlada je zadužila Ministarstvo spoljnih poslova da obavesti zemlje članice Evropske unije i Evropsku komisiju o produženju granične kontrole.

(EURACTIV.rs)