Politika

GRUZIJA PRED VRATIMA EVROPE: EK dala zeleno svetlo za status kandidata, čeka se decembar i konačna odluka lidera

Lideri EU će doneti konačnu odluku o dodeli statusa kandidata Gruziji na samitu u decembru.

Izvor: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Nekoliko hiljada građana okupilo se u sredu (8. novembar) u Tbilisiju da izrazi podršku putu njihove zemlje ka članstvu u EU, nakon što je Brisel preporučio dodelu statusa kandidata ovom Kavkaskom regionu.

Izvršna vlast EU preporučila je otvaranje formalnih pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, te je sugerisala državama članicama da odobre Gruziji status kandidata.

Premijer Gruzije Irakli Garibashvili čestitao je zemlji na "istorijskoj pobedi", dok je predsednica Salome Zurabishvili rekla da se "raduje".

"Radujem se zajedno sa narodom Gruzije i pozdravljam pozitivnu preporuku Komisije EU da dodeli status kandidata", rekla je Zurabishvili na X, nekada poznatom kao Tviter.

Gruzija je podnela zahtev za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom nakon što je Rusija napala svoj prozapadni sused u februaru 2022. godine.

U junu 2022. godine lideri EU dali su status kandidata Kijevu i Kišinjevu, ali su pozvali Tbilisi da prvo sprovede reforme u pravosuđu i izbornom sistemu, poboljša slobodu medija i ograniči moć oligarha. Zurabishvili je oštro kritikovala vladu Gruzijskog sna zbog toga što nije ispunila zahteve EU u vezi sa reformama.

I dok su odnosi između Moskve i Tbilisija ostali otvoreno neprijateljski tokom godina, vlada Gruzije predvođena premijerom Iraklijem Garibashvilijem tokom protekle godine preduzela je korake ka pomirenju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da preporuka Brisela u sredu dolazi uz napomenu da gruzijska vlada preduzme korake ka reformama "koje odražavaju iskrene težnje ogromne većine njegovih građana da se pridruže Evropskoj uniji".

Zurabishvili se obratila okupljenim građanima na pro-EU skupu ispred predsedničke palate u prestonici Tbilisiju, mašući gruzijskim i EU zastavama. Pročitala je peticiju, koja će biti otvorena za javno potpisivanje, pozivajući evropske prestonice da stave Gruziju na formalan put ka članstvu.

"Pozivamo vas da nam dodelite status kandidata, u skladu sa dugogodišnjim težnjama naroda Gruzije i neumoljivom voljom njegovih građana", stoji u peticiji i dodaje da "budućnost nema alternativu!"

Lideri EU će doneti konačnu odluku o dodeli statusa kandidata Gruziji na samitu u decembru.

Članstvo u Evropskoj uniji i NATO je garantovano u Ustavu Gruzije i podržano - prema istraživanjima javnog mnjenja - od strane više od 80% populacije zemlje.

(EURACTIV.rs)