Politika

JOVANOVIĆ ZA EURACTIV O NEUSPELIM PREGOVORIMA "DRŽAVOTVORNE OPOZICIJE": Naš predlog je za deo desničara neprihvatljiv

Autor Milena Antonijević

Predstavnici "državotvorne opozicije" nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Lider Novog DSS-a za EURACTIV je otkrio i zbog čega

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Već mesecima unazad govorilo se o formiranju desničarskog bloka koji bi na predstojećim izborima u decembru nastupio u jednoj koloni. Do tog dogovora ipak nije došlo, a zbog čega, za EURACTIV je pojasnio lider Novog DSS-a, Miloš Jovanović.

Na pitanje EURACTIV-a šta je i ko je bio kamen spoticanja te pregovori o zajedničkom nastupu nisu uspeli, Jovanović je rekao da se ne radi o kamenu spoticanja već o drugačijem viđenju situacije. 

"Mi smo predložili osnove delovanja nakon izbora 17. decembra, to prosto nije prihvaćeno od strane naših partnera. Mi vidimo stvari na način da je smena Aleksandra Vučića i ovog režima apsolutno neophodna i hitna jer ugrožava poredak ove zemlje,  a da bi se ta smena postigla, mora se sarađivati sa ostatkom opozicije. Naši partneri tu saradnju sa proevropskom opozicijom ne vide kao moguću i to neslaganje ne može da se prevaziđe. Ništa drugo ne postoji osim te tačke koja je za nas prosto važna. Građani moraju da znaju kad glasaju za nekoga šta će taj raditi u budućnosti", rekao je Jovanović.

Na pitanje novinara da li će saradnje Koalicije Nada sa proevropskom opozicijom biti moguće samo na lokalu ili i na republičkom nivou, Jovanović je rekao da je svakako na lokalu to mnogo lakše.

"Zato što tu ogromne ideološke razlike koje postoje između nas ne dolaze do izražaja. To su komunalna pitanja, zaštita urbanističkog nasleđa, ozelenjavanje, problemi saobraćaja, parkinga i tako dalje, tu se ne rešavaju pitanja Kosova i Metohije ili pitanje Srebrenice. Dakle na lokalu ta saradnja nije problem. Tamo gde bi bio problem je republički nivo, ali i tu možda postoje rešenja. Ja i tu ne zatvaram vrata za neku vrstu tehničke saradnje, da se oslobode mediji, da građani mogu da čuju pravu istinu o tome šta je Francusko-nemački predlog sporazuma, šta su laži ove vlasti, kakvo je stanje u ekonomiji realno i da onda nakon tih izbora možemo da idemo u nove izbore u slobodnijoj i demokratskijoj atmosferi pa da se građani opredele koga biraju. Nikakva programska vlada ne dolazi u obzir sa ostatkom opozicije jer se ne slažemo, skoro pa ni u čemu, ali u slučaju da opozicija ima većinu, prioritet mora da bude smena ove vlasti. Ako ne bude te saradnje, smene neće ni biti i to je činjenica", izričit je Jovanović.

On je potvrdio da POKS i Novi DSS idu na izbore u okviru postojeće Koalicije Nada i da je to definitivna odluka.

"POKS je imao glavni odbor sinoć i oni su odlučili da na izbore idu isključivo u koaliciju sa nama u postojećoj Koaliciji Nada, tako da se i time zatvorila mogućnost za bilo koje dalje širenje. Mi smo insistirali mesecima unazad na toj jednoj koloni pet stranaka, a što se nije deslio zbog suprotnih stavova koje sam naveo", zaključio je on.

Da bi novu gradsku vlast u Beogradu posle izbora mogle bi zajedno da formiraju proevropska opoziciona lista "Beograd protiv nasilja" i stranke desne orijentacije, potvrdio je i predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas. On je pritom napomenuo da govori samo u ime svoje stranke.

(EURACTIV.rs)