Politika

POVEĆAN IZNOS "MOJE PRVE PLATE": Novi javni poziv raspisan 10. oktobra

Autor Milena Antonijević

Povećan iznos mesečne novčane naknade nezaposlenim mladim ljudima koji će biti uključeni u Program „Moja prva plataˮ po novom javnom pozivu koji je raspisan danas.

Izvor: SmartLife / Pexels / Buro Millennial

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republika Srbije usvojila je  izmene Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, kojim je omogućeno povećanje iznosa mesečne novčane naknade nezaposlenim mladim koji će biti uključeni u Program „Moja prva plataˮ, po novom Javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem mesečni iznosi su povećani sa 25.000 na 28.000 dinara, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 30.000 dinara na 34.000 dinara. Novi Javni poziv za realizaciju ovog Programa raspisala je Nacionalna služba za zapošljavanje danas, 10. oktobra 2023. godine, a detaljne informacije biće dostupne na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs .

„Moja prva plataˮ se realizuje sa ciljem osposobljavanja za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok
prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja. Do sada su realizovana tri ciklusa Programa „Moja prva plataˮ u koji je uključeno preko 24.000 mladih, stoji u saopštenju ministarstva.

(EURACTIV.rs)