Politika

KO ORGANIZUJE PROTEST U BEOGRADU: Desničarska grupa čiji je vođa obilazio centar "Vagnera" u Rusiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Desničarska grupa Narodne patrole navodno organizuje protest zakazan za Dan državnosti ispred Predsedništva Srbije. Negiraju veze sa Vagnerom, ali je vođa obišao njihov centar u Rusiji i objavio fotografije.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U Beogradu će u sredu, na Dan državnosti, biti organizovan protestni skup protiv navodne izdaje Kosova i Metohije. Organizator ovog skupa je, prema pisanju "Blica", Damnjan Knežević iz ultradesničarskih Narodnih patrola.

Neregistrovana, ekstremna desničarska grupa nastala je početkom 2020. godine, i javnost je za nju čula zbog agresivnih akcija uperenih protiv migranata u Srbiji. Narodne patrole učestvovale su, prema pisanju medija, u više incidenata u kojima su kao mete označeni migranti, taksisti koji ih prevoze ili građani koji su im iznajmljivali smeštaj. Na beogradskim ulicama migrantima su delili letke na kojima se piše da im je zabranjeno kretanje izvan centara od 22 do šest časova ujutru, u grupama sa više od tri osobe, inače će "odgovor biti žestok". Ova grupa uključivala se i u proteste protiv kovid propusnica, kao i demonstracije protiv održavanja Evroprajda u Beogradu. 

Grupa Narodne patrole pruža podršku Kremlju, protivi se uvođenju sankcija Rusiji, a postoje indikacije o vezi sa paravojnom grupacijom "Vagner".

Knežević je osnivač Srpskog sabora Zavetnici, ali je smenjen sa mesta potpredsednika te organizacije 2014. godine. Knežević je negirao formalnu saradnju sa "Vagnerom", ali je na Telegram kanalu Narodnih patrola krajem 2022. objavio fotografije obilaska "Vagnerovog" centra u Sankt Peterburgu.

"Mnogi moji prijatelji biće ponosni što sam imao čast da posetim centar 'Vagnera', koji je izuzetno popularan u Srbiji", izjavio je on tada u videu za ruske medije, koji je podelio na Telegram grupi Narodnih patrola.

Knežević je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je posetom želeo da pruži podršku ruskom narodu, ali i srpskom, zbog "potrebe što veće saradnje i pomoći Ruske Federacije oi vojske u slučaju sukoba na Kosovu". Kazao je i da će Narodnim patrolama poseta "doneti nešto novo u smislu novih kontakata". U poseti je bio zajedno sa Zoranom Lekićem, jednim od ratnih veterana i učesnika proruskih protesta u Beogradu, kao i Aleksandrom Lisovim, osnivačem desničarskog "Rusko-srpskog centra Orlovi".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Knežević je tokom proleća 2022. godine, nekoliko meseci nakon početka invazije na Ukrajinu, posetio Rusiju i tamo govorio za medije. U Beogradu je organizovao više protesta podrške Rusiji, i govorio na prvom od njih, "Srbi za Ruse" održanom 4. marta 2022. godine. Tada je nekoliko hiljada ljudi prošetalo od spomenika ruskom caru Nikolaju Romanovu u centru grada, do ruske ambasade na Slaviji.

Jedan od protesta bio je nakon odluke Srbije da se na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pridruži osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Knežević je tada izjavio da je Srbiji u interesu da Rusija "pobedi u ratu, jer samo Rusija garantuje da će Kosovo ostati u Srbiji". Učesnici protesta su palili baklje ispred zgrade Predsedništva Srbije i bacali dimne bombe, ali većih incidenata nije bilo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ruska privatna paravojna organizacija Vagner dovodi se u vezu sa ubistvima i ratnim zločinima u afričkim zemljama, Ukrajini i Siriji.

Osnovao ju je biznismen Jevgenij Prigožin, kog mediji nazivaju "kuvarom Vladimira Putina" jer jedna njegova kpompanija za ketering ima ugovor sa Kremljem. Knežević je negirao da je prilikom posete upoznao osnivača Vagnera.

"Da jesam, verujte da to ne bih krio", rekao je on za RSE.

EU je u decembru 2021. godine stavila Vagner na listu sankcionisanih udruženja, dok je prošlog leta američki Stejt department ponudio nagradu u iznosu do deset miliona dolara za informacije o Prigožinovom "mešanju u izbore", što on ne poriče. Prigožin je na listi sankcija SAD, Velike Britanije i Evropske unije.

(EURACTIV.rs)