Politika

NATO SMATRA DA ĆE RAT U UKRAJINI TRAJATI DUGO: Stoltenberg u intervjuu pomenuo i Putina i nuklearno oružje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jens Stoltenberg dao opširan intervju o stavu NATO o ratu, kao i Putinu, nuklearnom oružju i ulasku Ukrajine u alijansu.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao biti dug, jer kontraofanziva Kijeva na Rusiju nastavlja da donosi samo marginalne dobitke.

Saveznici Ukrajine pokušavaju da naglase dobitke u kampanji poslednjih nedelja, ali to je u toku mesecima bez većih pomaka. Pad će doneti promene uslova na terenu i mogućnost da Rusija ponovo pokuša da udari ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada počnu. Stoga se moramo pripremiti za dugi rat u Ukrajini", rekao je Stoltenberg u intervjuu nemačkom listu "Berliner Morgenpost "objavljenom u nedelju.

"Svi želimo da mir dođe brzo, ali u isto vreme moramo da priznamo: ako predsednik Volodimir Zelenski i Ukrajinci odustanu od borbe, njihova zemlja više ne bi postojala. Da predsednik Vladimir Putin i Rusija polože oružje, mi bismo imali mir. Najlakši način da se okonča ovaj rat bio bi da Putin povuče svoje trupe", dodao je Stoltenberg.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

O mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da je "Putinova nuklearna retorika opasna i nemilosrdna, ali NATO je spreman za svaku pretnju i izazov".

"Smisao NATO-a je da spreči rat - ne samo nuklearni. Imamo kredibilno sredstvo odvraćanja."

Šef NATO-a je ponovio da je samo pitanje vremena kada će Ukrajina ući u alijansu.

"Ukrajina će postati članica NATO-a, svi saveznici su to jasno rekli. Ukrajini će biti potrebne bezbednosne garancije kada se rat završi, inače bismo mogli da vidimo ponavljanje istorije", upozorio je on.

Govoreći o ideji moguće nuklearne pretnje od strane Rusa, Stoltenberg je rekao da je Rusiji poslata jasna poruka.

"Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne sme dogoditi. Moskva mora da shvati da je upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva. Veoma pažljivo pratimo šta radi ruska vojska. Do sada nismo primetili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi nas navele da reagujemo", zaključio je Jens Stoltenberg.

(EURACTIV.rs)