Politika

BUGARSKA SPREMA ODBRANU OD POTENCIJALNOG NAPADA RUSIJE: Obalska straža opremljena raketama

Autor Aleksandra Vrbica

"Ruski političari su više puta govorili da posle Ukrajine slede baltičke republike i Moldavija. Krajnje je vreme da bugarski građani otvore oči da postoji agresor koji želi da povrati imperijalni uticaj", rekao je premijer Denkov.

Izvor: EPA/KRASIMIR DELCHEV

Bugarska je počela da oprema svoju obalsku stražu raketama tako kako se "niko ne bi usudio da priđe crnomorskim gradovima" u zemlji, saopštio je u četvrtak premijer Nikolaj Denkov odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuku.

Denkov je dodao da država mora da razvije svoje pomorske snage kako bi bila dovoljno spremna za odbranu zemlje.

"U ovom trenutku ne vidimo direktnu pretnju bugarskim lukama, ali se na silu odgovara silom. Zato smo počeli da kupujemo rakete za obalsku stražu da se niko ne bi usudio da priđe našim crnomorskim gradovima", dodao je Denkov.

U tom kontekstu, on je podsetio na napad Ruske imperije na Varnu 1915. godine.

"Poslat je signal NATO-u da Rusija pokušava da od Crnog mora napravi rusko jezero, jedini način da se odupre je da se na silu odgovori silom. Pre mnogo, mnogo godina, Varnu je granatirala Rusija duž Crnog mora. Ne smemo to dozvoliti", rekao je Denkov.

Artiljerijski napad ruske flote na najveći bugarski crnomorski grad dogodio se 14. oktobra 1915. godine, kada su stanovnici Varne izašli na ulice da proslave jedan od hrišćanskih praznika, Petkovdan. Pucano je samo na civilne objekte, pri čemu je devetoro ljudi poginulo, a 38 povređeno. Tokom drugog praznika - Andrejevdana, 13. decembra 1916. godine granatiran je i Balčik.

"Ruski političari su više puta govorili da posle Ukrajine slede baltičke republike i Moldavija. Krajnje je vreme da bugarski građani otvore oči da postoji agresor koji želi da povrati imperijalni uticaj", rekao je Denkov.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska mornarica trenutno ima tri fregate, stražarski brod, tri korvete i brojne minolovce, a 2025. i 2026. godine će dobiti dva nova patrolna broda, Brave i Courageous, koji se trenutno grade u bugarskom brodogradilištu MTG "Delfin". Objavljena je i namera o kupovini dve polovne podmornice od partnerskih zemalja u NATO-u, ali za sada nema preciznijih podataka po ovom pitanju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 22. avgusta rekao Denkovu da agresivno ponašanje Rusije u Crnom moru postavlja pitanje koherentnih napora članica NATO-a koje se graniče sa strateškim morem.

Kremlj koristi brodove svoje mornarice da spreči izvoz žitarica iz Ukrajine. U avgustu je ruski ratni brod uputio upozorenje kako bi zaustavio brod za suvi teret pod zastavom Palaua u Crnom moru.

(EURACTIV.rs)