Politika

MLADI BIZNISMEN KOJI PRETENDUJE NA ČELO GRČKE LEVICE: Neočekivani kandidat je nekada radio za Džoa Bajdena

Autor Aleksandra Vrbica

Sa bogatom akademskom biografijom i uspešnom karijerom u brodarskoj industriji, Kaselakis se smatra biznismenom koji je spreman da uđe u trku sa još četiri kandidata, od kojih će jedan da zameni Ciprasa u vođenju Sirize.

Izvor: Screenshot YouTube/OPEN

Stefanos Kaselakis, 35-godišnji biznismen, izazvao je previranja u glavnoj grčkoj opozicionoj partiji Siriza jer se u utorak očekuje da će zvanično objaviti svoju kandidaturu za predsednika stranke nakon ostavke bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa.

Ime grčkog državljanina koji živi u Majamiju u SAD preplavilo je društvene mreže tokom vikenda.

Sa bogatom akademskom biografijom i uspešnom karijerom u brodarskoj industriji, Kaselakis se smatra biznismenom koji je spreman da uđe u trku sa još četiri kandidata, od kojih će jedan da zameni Ciprasa u vođenju glavne grčke opozicione partije.

Kaselakis je takođe radio kao volonter u kabinetu tadašnjeg senatora Džoa Bajdena pred predsedničke izbore 2008. godine.

Interni izbori su u septembru, a najava njegove kandidature već je uzdrmala grčku levicu, pošto je potpuno neočekivana.

Izvor: Screenshot YouTube/OPEN

Prošlog jula Siriza je doživela šokantan izborni poraz od strane konzervativne Nove demokratije (EPP), što je dovelo do Ciprasove ostavke.

Kako bi odgovorio na potrebu za "novim licima", Cipras je uključio Kaselakisa na izbornu listu za iseljenike.

Pre Kaselakisa, kritičari su procenjivali da bi bivša ministarka Efi Ahcioglu verovatno pobedila na internim izborima, ali sada analitičari sugerišu da bi to moglo značajno da se promeni.

Cipras je rekao da neće podržati nikoga i da će se držati podalje od unutrašnjih izbora. Međutim, u Atini se sve više šuška da on pozitivno gleda na Kaselakisovu kandidaturu.

Kaselakisov liberalni profil nije ostao neprimećen od strane vladajuće partije Nova demokratija, jer je premijer Kirijakos Micotakis oduvek želeo da uhvati liberalni prostor u političkom okruženju Grčke.

(EURACTIV.rs)