Politika

DRŽAVA POMAŽE KOMPANIJAMA KOJE PRIHVATE DA ZAPOSLE TRAŽIOCE AZILA: Da li je ovo rešenje za nedostatak radne snage?

Belgijska savezna agencija za prihvat osoba koje traže azil objavila je poziv za njihovo zapošljavanje, objavila je državna sekretarka za azil i migracije Nikol de Mur.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Nikol De Mur i savezna agencija za tražioce azila Fedasil u Belgiji objavili su ovo u saopštenju za javnost, sa ciljem da promovišu "projekte koji se fokusiraju na aktiviranje i učešće tražioca azila u društvu" kako bi bili u skladu sa smernicama Agencije za 2024. i smernicama belgijske države o migracionoj politici.

"Nalaženje posla tražiocima azila je situacija u kojoj svi dobijaju, zainteresovani ljudi koji bi da rade i kompanije sa nedostatkom radne snage", dodala je.

Trenutno više od 17.800 tražioca azila koji borave u prihvatnim centrima ispunjavaju kriterijume za rad, prema podacima koje je ministarski kabinet dostavio na pitanje medija De Tijda.

Međutim, kako je većina od sadašnjih 10.000 radno aktivnih tražioca azila u radnom odnosu na određeno vreme, De Mur želi da uspostavi strukturnu saradnju između prihvatne mreže i sektora za privremeno zapošljavanje kako bi se povećao ukupan broj zaposlenih azilanata.

Tipovi projekata koji se mogu prijaviti uključuju obavezu da poslodavci obezbede kvalitetan smeštaj za tražioce azila koje zapošljavaju, inovativne oblike zajedničkog stanovanja sa tražiocima azila i projekte za smanjenje barijera za brigu o deci za samohrane roditelje u prihvatnoj mreži.

Nedostatak radne snage popunjava se migrantima

U međuvremenu, druge zemlje EU takođe pokušavaju da se izbore sa nedostatkom radne snage promovišući zapošljavanje tražioca azila. Ovo je posebno slučaj u Nemačkoj, koja želi da ublaži uslove za sticanje državljanstva.

Već nekoliko godina Belgija se suočava sa značajnim porastom tražioca azila. U 2022. godini, na primer, u Belgiji je registrovano skoro 37.000 zahteva za azil, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Vlada je u prvom kvartalu ovde godine preduzela mere za rešavanje krize udvostručavanjem broja prinudnih povrataka i novim sporazumom o migracijama.

Međutim, belgijska država je više puta osuđivana za nedolično ponašanje u upravljanju azilantskom krizom. Ukupno, više od 1.100 osuđujućih presuda je izrečeno protiv savezne države zbog neuspeha da obezbedi prijem tražioca azila. Sam Fedasil, savezna agencija za tražioce azila, je osuđen više od 4.500 puta za slična krivična dela, a najnovija je osuda Evropskog suda za ljudska prava 19. jula 2023.

(EURACTIV.rs)