Politika

BUGARSKI MINISTAR ODBRANE O MOGUĆEM POMORSKOM SUKOBU: Radimo na tome da ga sprečimo, Rusija stalno provocira NATO

Autor Aleksandra Vrbica

Prema rečima Todora Tagareva, Kremlj koristi brodove svojih pomorskih snaga da spreči izvoz žitarica iz Ukrajine, misleći na incident u kojem je ruski ratni brod ispalio hitac upozorenja da bi zaustavio teretni brod sa zastavom Palaua.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Agresivno ponašanje Rusije na Crnom moru postavlja pitanje koherentnih napora članica NATO-a koje se graniče sa strateškim morem, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u utorak bugarskom premijeru Nikolaju Denkovu, dva dana nakon što je bugarski ministar odbrane Todor Tagarev priznao mogućnost pomorskog sukoba u regionu.

Razgovor Zelenskog i Denkova održan je u Atini, koja je bila domaćin sastanka na visokom nivou između zemalja Balkana i Ukrajine, pri čemu se Zelenski još jednom zahvalio Denkovu na vojnoj pomoći koju Sofija pruža Kijevu, uključujući i očekivanih 100 oklopnih transportera.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti rata između NATO-a i Rusije u Crnom moru u nedelju, Tagarev je rekao da se takva opcija ne može isključiti.

"Radimo na tome da to sprečimo. Rusija stalno provocira NATO", prokomentarisao je Tagarev Novoj TV. On je dodao da Rusija samostalno određuje režime na Crnom moru i agresivno pokušava da nametne svoju volju.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Prema njegovim rečima, Kremlj koristi brodove svojih pomorskih snaga da spreči izvoz žitarica iz Ukrajine, misleći na incident u kojem je ruski ratni brod ispalio hitac upozorenja da zaustavi teretni brod pod zastavom Palaua u Crnom moru.

Dana 21. avgusta, Tagarev se u Odesi sastao sa svojim ukrajinskim kolegom, Oleksijem Reznikovom. Posle sastanka postalo je jasno da će Bugarska pomoći Ukrajini u deminiranju Crnog mora.

"Ruske provokacije na Crnom moru ometaju slobodnu plovidbu, povećavaju rizik od incidenata i eskalacije tenzija. U ovim uslovima, bliska koordinacija napora sa našim priobalnim saveznicima Rumunijom i Turskom ima za cilj da ojača naš nadzor i svest o situaciji", rekao je Tagarev.

Tagarevova poseta izazvala je reakciju proruske Bugarske socijalističke partije, koja je zahtevala da se ministar odbrane sasluša u parlamentu.

Aleksij Reznikov je saopštio da je sa Tagarevom razgovarao o pitanju razminiranja Crnog mora. "Ovaj problem je zajednički izazov za četiri crnomorske zemlje - Ukrajinu, Bugarsku, Tursku i Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar.

Tagarev je izjavio da je deminiranje Crnog mora važan zadatak za bugarsku mornaricu i najavio kontinuirano praćenje mina u bugarskim teritorijalnim vodama.

Od maja 2023. u Bugarskoj je na vlasti nova vlada, koja uživa podršku proevropskih partija Nastavljamo promene, GERB-a (EPP), liberalne koalicije Demokratska Bugarska (EPP, Zeleni), a nezvanično i od Partije turske manjine DPS.

Nova vlada je u potpunosti promenila politiku Bugarske prema Ukrajini, koju vodi vlada proruskog predsednika Rumena Radeva, i otvoreno podržava vlasti u Kijevu protiv ruske invazije.

(EURACTIV.rs)