Politika

SASTANAK NAJVIŠIH ZVANIČNIKA EU I ZAPADNOG BALKANA BEZ RAME: Albanski premijer nije pozvan zbog spora Atine i Tirane

Autor Aleksandra Vrbica

Grčki premijer Micotakis će u Atini primiti predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, šefa Saveta EU Šarla Mišela, kao i lidere Zapadnog Balkana, a umesto Edija Rame večeri će prisustvovati albanski predsednik Bajram Begaj.

Izvor: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Najviši zvaničnici Evropske unije i lideri Zapadnog Balkana imaće neformalnu večeru u ponedeljak u Atini na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, ali albanski premijer Edi Rama nije pozvan zbog spora između Atine i Tirane.

Micotakis će primiti predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, šefa Saveta EU Šarla Mišela, kao i lidere Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i privremenih prištinskih institucija.

Prema izveštajima grčke štampe, prisustvovaće i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, iako to nije zvanično najavljeno.

Diplomatski izvori koje citiraju grčki mediji sugerisali su da Atina želi da ponovo uspostavi svoje liderstvo u regionu kao stub stabilnosti, mira i energetske bezbednosti. Isti izvori su istakli potrebu da se ubrza evropski put regiona, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rama nije pozvan

Međutim, Rama nije pozvan usred rastućih tenzija zbog hapšenja gradonačelnika grčke manjine zbog navodne kupovine glasova. Umesto toga, Micotakis je pozvao albanskog predsednika Bajrama Begaja, čija je uloga uglavnom ceremonijalna i ne podrazumeva njegovo mešanje u politiku ili donošenje bitnijih odluka.

Grčki mediji preneli su da je nepozivanjem Rame Micotakis želeo da pošalje jasnu poruku da je Atina iznervirana događajima koji su se odigrali.

Fredi Beleri, grčki iseljenik koji se kandidovao za gradonačelnika ispred stranke grčke manjine koja je povezana sa opozicionom koalicijom, uhapšen je sredinom maja pod sumnjom da je kupovao glasove. Policija je rekla da će on biti optužen za korupciju na izborima, što Beleri negira.

Beleri je od tada u pritvoru. Iako je pobedio na izborima, nije mu dozvoljeno da položi zakletvu kao gradonačelnik Himare na jugu zemlje, gde živi grčka manjinska zajednica.

Atina sada ugrožava budućnost Albanije u EU zbog kršenja ljudskih prava jer Grci veruju da je hapšenje Belerija bilo politički motivisano.

U video poruci tokom protesta prošle nedelje u Albaniji, potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas je opisao Belerijev pritvor kao "duboko antievropski" i naglasio da bi Beleri trebalo da preuzme svoje dužnosti gradonačelnika, podvlačeći da "nijedna druga opcija ne može biti prihvaćena od strane EU".

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

S druge strane, Tirana optužuje Atinu da interveniše u albanskom pravosuđu, pokušavajući da utiče na nezavisnu istragu. Rama je takođe osudio protest protiv albanske vlade i nacionalnog pravosudnog sistema, koji su organizovani u Albaniji i kojima su prisustvovali grčki izabrani zvaničnici, uključujući gradonačelnike Atine i Soluna.

Incident se dogodio samo nekoliko meseci nakon što je Micotakis otkazao putovanje u Himaru dan pre samita EU i Zapadnog Balkana u Tirani nakon što je Rama u intervjuu za EURACTIV rekao da je Grčka varala u procesu pridruživanja EU.

Komentari su postali viralni širom Grčke, a albanski premijer se osvrnuo na to pitanje na bilateralnom sastanku u Tirani sa Micotakisom.

U međuvremenu, glavna grčka opoziciona levičarska partija Siriza izdala je saopštenje u kojem poziva Micotakisa da iznese konkretne korake za budućnost Zapadnog Balkana u EU i da konačno iznese jasan stav o Severnoj Makedoniji.

"Gospodin Micotakis je jedini evropski premijer koji, s jedne strane, poziva EU da nastavi sa integracijom Severne Makedonije (i svih zemalja Zapadnog Balkana) za manje od deset godina, dok sa druge strane, odbija da ratifikuje čak tri tehnička sporazuma sa susednom zemljom kao deo Prespanskog sporazuma", navodi Siriza u svom saopštenju.

(EURACTIV.rs)