Politika

KO JE SVE UMEŠAN U OTMICU DECE IZ UKRAJINE? Indoktrinaciju vrše članovi porodice Lukašenko, kao i poznati Belorusi

Autor Aleksandra Vrbica

Ukrajinsku decu vode na klizalište, u cirkus i park dinosaurusa, kao i u Belorusku akademiju Ministarstva unutrašnjih poslova i centar bezbednosti Ministarstva za vanredne situacije. Vojnici su obučavali ovu decu i da pucaju.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Koalicija beloruskih istraživačkih novinara sa sedištem u inostranstvu identifikovala je zvaničnike koji sarađuju sa ruskim vlastima u otmicama dece sa okupiranih teritorija Ukrajine i njihovoj indoktrinaciji.

Ubrzo nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zemlja je počela nasilno da uklanja decu sa okupiranih teritorija, asimilujući ih i sprečavajući ih da se ponovo spoje sa svojim porodicama. Prema ukrajinskom projektu Deca rata, skoro 20.000 ih je deportovano u Rusiju.

Beloruski istražni centar (BIC) je na svom sajtu objavio u ponedeljak (31. jula) opširan izveštaj u kome se navode imena umešanih zvaničnika, uključujući članove porodicebeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Istraga je utvrdila da je Belorusija saučesnik Rusije u otmicama dece i njihovoj naknadnoj indoktrinaciji.

Prošlog marta, u prvoj poternici u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Međunarodni krivični sud (MKS) je pozvao na hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog sumnje da je protivzakonito deportovao decu i za nezakonito prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV

Zvanični saučesnik

Otmica dece sa okupiranih teritorija u Belorusiju nije čak ni tajna, ističe istraga BIC-a.

Ova aktivnost se plaća iz budžeta "Unije", odnosno iz državnih budžeta Rusije i Belorusije. Samo u septembru 2022. godine iz budžeta Unije je izdvojeno 29 miliona ruskih rubalja (što je tada to iznosilo skoro 500.000 evra) za "pružanje humanitarne pomoći" na okupiranim teritorijama. Nešto od ovog novca izdvojeno je za "brigu" ukrajinske dece u Belorusiji.

Kremlj naziva otmicu dece "evakuacijom" i "spasavanjem". U Belorusiji, zvanična štampa objvaljuje da vlast daje sve od sebe da deca bez roditelja pamte "svoje detinjstvo kakvo treba da bude: mirno, uzbudljivo i sa puno radosti".

Navodno oteta deca poslata su u logor Dubrava, u vlasništvu gigantske kompanije za proizvodnju đubriva Belaruskali.

Sredinom jula, beloruski državni mediji su objavili članak o Dubravi i kampovima u sanatorijumu Ostrošicki Gorodok, nacionalnom dečijem obrazovnom i zdravstvenom centru Zubrenok u regionu Minsk i sanatorijumu Zlatni pesak u Gomeljskoj oblasti. Prema članku, u te kampove je od septembra 2022. stiglo više od 2.000 dece iz Ukrajine.

"Bilo je moguće dovesti više od hiljadu ukrajinskih školaraca u Belorusiju u aprilu-maju ove godine zahvaljujući uputstvima Aleksandra Lukašenka", ističe "Belarus Today".

BIC je dobio pismo sa potpisom Dmitrija Mezenceja, sekretara Unije, prema kojem se ugošćavanje dece iz Ukrajine odvija po instrukcijama Putina i Lukašenka. Među uključenim institucijama su državne železnice i dobrotvorne fondacije kao što je "Talaj fond" u vlasništvu paraolimpijca Aliakseja Talaja.

Pod Talajevim vođstvom se ukrajinska deca navodno zabavljaju i ideološki indoktriniraju u Belorusiji.

"Pošto smo dobili saglasnost i podršku predsednika, počeli smo da razrađujemo mogućnost rekreacije za decu Donbasa u Belorusiji", rekao je Talaj na Jutjub kanalu beloruske državne novinske agencije BelTA u junu.

Alialeksej Talaj
Izvor: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Indoktrinacija

Pored posete klizalištu, cirkusu i parku dinosaurusa, deca su odvedena u Belorusku akademiju Ministarstva unutrašnjih poslova i centar bezbednosti Ministarstva za vanredne situacije. Provladini beloruski mediji javili su da su vojnici organizovali izložbu oružja za ukrajinsku decu i održali za njih obuke pucanja sa vojnom jedinicom 3214. Ista jedinica je poznata po nasilnim obračunima sa demonstrantima u martu 2006. i avgustu 2020. godine, koje je predvodio bivši komandant jedinice Dmitrij Pavličenko.

Održani su i koncerti za decu sa okupiranih ukrajinskih teritorija. Navodno su ih ugostili provladini umetnici kao što su sestre Gruždev. U govoru 7. oktobra 2022, na Putinov rođendan, nazvali su decu "izabranima" i "srećnicima".

Takođe su izjavile: "Nadamo se da će Bajden umreti, Bože, oprosti mi. I nadamo se da će Zelenski takođe umreti. I neka Putin napreduje i preuzme kontrolu nad celom Ukrajinom".

Neku decu iz Ukrajine je bivša zvezda Dmitrij Baskav učio da igraju hokej. Druga grupa je poslata da gleda utakmicu u kojoj je sam Lukašenko bio hokejaška zvezda.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN / POOL

Porodica

Članovi porodice Lukašenko uključeni su u organizovanje događaja za decu koja su dovedena u Belorusiju preko Rostova na Donu, otkriva istraga BIC-a.

Jedan od njih je Vladimir Kulakov, aktivista provladinog udruženja Patriote Belorusije. On je suprug Tatjane Kulakove, koja je sestra Lukašenkove snaje Ane. Ana je supruga predsednikovog sina, Dmitrija Lukašenka.

Dmitrij Lukašenko je takođe uključen u indoktrinaciju ukrajinske dece u Belorusiji, otkriva istraga. Proruska aktivistkinja Olga Volkova, koja vodi Instagram nalog pod imenom Olga Pidgaina, zahvalila je njemu lično, kao i svima koji "svaki dan boravka dece ispunjavaju toplinom i brigom".

Jedna od objava Fondacije Talaj navodi da je dolazak dece u Belorusiju organizovan uz pomoć Predsedničkog sportskog kluba i lično predsednika organizacije Dmitrija Lukašenka.

Još imena zvaničnika umešanih u otmice dece može se naći u članku BIC-a.

(EURACTIV.rs)