Politika

KINA SE NADA FRANCUSKOJ POMOĆI U PRIBLIŽAVANJU EU: Šta je sve dogovoreno tokom sastanka najviših zvaničnika?

Autor Aleksandra Vrbica

"Nadamo se da će Francuska stabilizovati ton prijateljske saradnje između Kine i EU", rekao je Lifeng tokom popodnevnih razgovora u Pekingu, dodajući da Kina veruje da njene bilateralne veze sa Francuskom "imaju dobar temelj".

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kina se nada da Francuska može da "stabilizuje" njene odnose sa EU, rekao je potpredsednik He Lifeng francuskom ministru Brunu Le Meru u Pekingu u subotu (29. jula), dok evropski lideri raspravljaju o tome kako da "izbegnu rizik", ali i da sarađuju sa drugom po veličini svetskom ekonomijom.

On je takođe rekao ministru ekonomije Le Meru da je Kina spremna da produbi saradnju sa Francuskom u tradicionalnim oblastima kao što su finansije, ali i u nauci i tehnološkim inovacijama, za razliku od opreznijih, ali iskrenih razgovora Pekinga sa gostujućim najvišim američkim zvaničnicima.

"Nadamo se da će Francuska stabilizovati ton prijateljske saradnje između Kine i EU", rekao je on u uvodnoj reči pre popodnevnih razgovora u Pekingu, dodajući da Kina veruje da njene bilateralne veze sa Francuskom "imaju dobar temelj".

Dok su nedavne posete Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen zavisile od razgovora o "razdvajanju", francuski zvaničnik za trgovinu je predložio "krajnji rok do 2024. za jačanje naših ekonomskih i finansijskih operacija", pre devetog ekonomskog i finansijskog dijaloga dve zemlje.

Kina je treći najveći trgovinski partner Francuske iza Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali francuske firme postaju sve zabrinutije da bi mogle da budu uhvaćene u unakrsnoj vatri rastućeg rivalstva između dve svetske ekonomske supersile.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Vlade Evropske unije prošlog meseca su takođe odobrile 11. tranšu sankcija Rusiji koje bi mogle da pogode kineske firme za koje se smatra da zaobilaze mere koje su već na snazi.

Le Mer je rekao da su tri izazova na kojima bi dve zemlje trebalo da rade zajedno zelena tranzicija, reorganizacija lanaca vrednosti i tehnološka revolucija, dok se takođe otvaraju pitanja pristupa tržištu za francuske kompanije u bankarskoj, nuklearnoj, kozmetičkoj i poljoprivrednoj industriji.

"Neophodno je razmišljati o proširenju i produbljivanju ekonomske i finansijske saradnje između Francuske i Kine", rekao je Le Mer. "Želeli bismo da pozdravimo velike nove investicije Kine na francuskoj teritoriji."

Na konferenciji za novinare nakon razgovora, Le Mer je rekao da je napravljen značajan napredak u francusko-kineskim odnosima u sektoru kozmetike, vazduhoplovstva, hrane i pića i finansija, dok je rekao da kineska strana ceni odluku Francuske da produži Huawei 5G licence u nekim gradovima.

He je rekao svojim gostima da je sastanak "pozitivan signal da će Kina i Francuska raditi zajedno na rešavanju izazova i obezbeđivanju stabilnosti u neizvesnom svetu", koji je "ubrzao novu situaciju nestabilnosti" kakva nije viđena poslednjih 100 godina.

(EURACTIV.rs)