Politika

ODALOVIĆ O KURTIJU: On je sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca

Autor Milena Antonijević

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, kaže da je Kurti sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca. Prema njegovom mišljenju, Evropa je nemoćna da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

Izvor: Youtube/printscreen/K1 televizija

Prva deonica auto-puta mira otvorena je juče, što je komentarisao i Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica. Osim toga, komentarisao je situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i šta je cilj Aljbina Kurtija.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Odalović je kazao da je Berlinski proces osmišljen da podrži sve projekte koji spajaju.

"Ovo nije jedini projekat, vrlo je važno kada sa Prištinom imamo sve više problema da se pošalje poruka da će jedan put, put mira omogućiti prohodnost, frekvenciju i lagani prolaz u oba pravca. Luka Drač je veoma važna, jedno od čvorišta preko kojeg se značajan deo tereta može organizovati", istakao je Odalović.

Prema njegovim rečima, kod ovog puta je posebno važno što se dva puta godišnje, za praznike i tokom letnjih odmora, na Merdaru formiraju kolone ponekad od desetak kilometara sa vozilima dijaspore, Albanaca koji rade i žive na Zapadu.

"Ovo je način da se to prevaziđe, da se modernom saobraćajnicom koja će, nadam se, biti nastavljena od Merdara do ulaska u Prištinu, preko čitavog prostora KiM stigne do Albanije i siđe do Jadrana", rekao je Odalović.

On je dodao da se radi o projektima spajanja, kao i da je inicijativa Otvoreni Balkan imala za cilj da pošalje poruku da želimo i u putničkom saobraćaju i u železničkom saobraćaju da se povežemo i da svima bude bolje.

"Ima određenih politikih elita u zemljama u okruženju i na prostoru Kosova i Metohije koje ne razumeju te poruke i ne žele da budu deo ovakvih projekata", smatra Odalović i podvlači da ako se komunukacija i prohodnost omogući ljudima i za robu, imamo sve preduslove za bolju situaciju.

Projekat Otvorenog Balkana je to imao za cilj, a te teme su otvorene kada Kurti nije ni postojao na političkoj sceni.

Odalović smatra da Kurti pokušava da otme deo srpske teritorije i to mu je ključni cilj.

"On ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene i ne čuje šta je 3. juna njemu poručeno, napominje Odalović.

"Malo smo s pravom ljuti na međunarodne posrednike što nas na određeni način izjednačavaju ponekad u eskalaciji koja je nastala na severu KiM, a za eskalaciju je isključivo odgovoran Kurti", dodaje on.

Kako je dalje u intervjuu za RTS kazao, na Kosovu i Metohiji nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi, a Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike kao i da raspiše izbore. Napominje da je jedan broj Srba morao da se dislocira zbog Kurtijevih spiskova, kao i da je Kurti sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca.

Odalović smatra da je Evropa nemoćna da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

"Evropa nema instrumente da ih natera, počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca", kaže on i zaključuje:

"Kurti je opsednut severom KiM, to neće moći da traje dugo. Moraće da formira ZSO".

(EURACTIV.rs)