Politika

KAKO SE UKRAJINA OBRAČUNAVA SA IZDAJNICIMA I RATNIM PROFITERIMA? Zelenski uputio jasnu poruku zvaničnicima

Autor Aleksandra Vrbica

Predsednik je prošlog meseca najavio planove za reviziju vojnih kancelarija za regrutovanje kako bi pokušao da eliminiše korupciju.

Izvor: EPA-EFE/Eugene Hoshiko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak (25. jula) da neće tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se njegova zemlja bori da pronađe sredstva za odbranu od ruskih napada.

Zelenski je govorio o borbi protiv korupcije tokom video obraćanja, u trenutku kada su na videlo izašla dva značajna slučaja - hapšenja službenika za regrutaciju u vojsci optuženog za masovne pronevere i poslanika optuženog za saradnju sa Rusijom.

Predsednik je prošlog meseca najavio planove za reviziju vojnih kancelarija za regrutovanje kako bi pokušao da eliminiše korupciju. Ta mera je bila deo dugogodišnje politike čišćenja vojnih i vladinih odeljenja kako bi se zapadnim pristalicama Ukrajine pokazalo da je ozbiljan u rešavanju duboko ukorenjene korupcije, što je jedan od glavnih elemenata u dugom procesu obezbeđivanja članstva u Evropskoj uniji.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Obične Ukrajince koji podržavaju ratne napore u odbrani razbesnele su koruptivne prakse, rekao je Zelenski.

"Dozvolite mi da upozorim sve članove parlamenta, zvaničnike i sve državne službenike", rekao je on. "Kada provodite dane u potrazi za oružjem za zemlju, kada je pažnja svih usmerena na to da li ima artiljerije, projektila i dronova, osećate moralnu snagu koju su naši vojnici dali Ukrajini. Niko neće oprostiti poslanicima, sudijama, vojnim ili bilo kojim drugim zvaničnicima što su se stavili u opoziciju sa državom."

Ruske snage su izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i od tada je u ratu nastradalo hiljade civila i vojnog osoblja, raselili su se milion, a ukrajinski gradovi su uništeni.

Zelenski je, obraćajući se poslanicima, rekao da više neće tolerisati one koji "zbog neke lične koristi" odbijaju da podrže zakone potrebne Ukrajini kako bi započne svoju dugu kampanju za obezbeđivanje članstva u EU.

"Ne želim više da vidim takva odbijanja", rekao je on. "To niko ne želi da vidi. Ukrajina nema više vremena za to."

Optužbe za korupciju, izdaju

Ranije su pravne vlasti saopštile da je šefu vojnog centra za regrutaciju na jugu Ukrajine, optuženom za korupciju i proneveru, određen istražni pritvor, uz kauciju u iznosu od nešto više od 4 miliona dolara.

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije saopštila je da je Jevhen Borisov, šef kancelarije za regrutaciju vojske u Odesi, optužen da je bez objašnjenja stekao sredstva u vrednosti od nešto više od 5 miliona dolara.

Ukrajinski mediji su poslednjih meseci izveštavali o tome kako je njegova porodica stekla imovinu u Španiji. Početna istraga pokazala je da je Borisov stekao velike sume uz pomoć kreditiranja od poslovnih partnera dok je Ukrajina svakodnevno bila izložena ruskom granatiranju.

Kancelarija glavnog tužioca je saopštila da je poslanik Oleksandar Ponomarjov, osumnjičen za saradnju sa Rusijom na okupiranom jugoistoku zemlje, uhapšen i da čeka suđenje za izdaju.

Ponomarjova, poslanika izabranog za sada zabranjenu stranku optuženu za veze sa Rusijom, pritvorio je Pečerski okružni sud u Kijevu bez jemstva. On je ranije negirao saradnju sa Rusijom.

(EURACTIV.rs)