Politika

CIPRAS PODNEO OSTAVKU SA ČELA SIRIZE: Presudio mu loš izborni rezultat

Autor Milena Antonijević

Aleksis Cipras, bivši premijer Grčke i lider glavne opozicione partije Siriza (levica EU), podneo je ostavku u četvrtak (29. juna) posle lošeg rezultata na parlamentarnim izborima i neće se kandidovati za predsednika stranke.

Izvor: EPA-EFE/Alexander Beltes

„Odlučio sam da predložim izbor novog rukovodstva od članova stranke, kako stoji u statutu. Neću biti kandidat, biću prisutan pre, tokom i posle procesa", rekao je Cipras.

Siriza je teško poražena od konzervativne partije Nova demokratija (EPP) u drugom krugu grčkih izbora prošle nedelje, dobivši 48 mesta u parlamentu koji broji 300 članova.

Nakon izbora, analitičari su sugerisali da ponovo imenovani premijer Kirijakos Micotakis, koji ima 158 poslanika u grčkom parlamentu, nema pravu opoziciju, s obzirom da su pored kolapsa Sirize, socijalisti, koji su zauzeli treće mesto, dobili samo 32 mesta.

Cipras je pozvao članove Sirize da ubrzaju stvari „bez odlaganja" uoči predstojećih regionalnih i lokalnih izbora na jesen.

Nova Siriza?

„Zatvoren je krug i Siriza mora da otvori novo poglavlje", rekao je Cipras, zahvalivši Grcima što su ga izabrali za „prvog levog premijera Grčke" 2015. godine.

On je objasnio da treba „izmisliti"novu Sirizu koja će razumeti buduće izazove i ispuniti sadašnja očekivanja.

Otkako je postao lider Sirize, Cipras je pokušao da stranku pretvori u progresivnu alijansu, gledajući na mogućnost udruživanja snaga i sa socijalistima. Međutim, socijalisti i druge potencijalne političke snage sa „progresivnog" fronta odbacile su takav savez.

Cipras se takođe suočio sa unutrašnjim protivljenjem zbog svog pokušaja da se približi socijalistima, posebno iz ekstremne leve frakcije u njegovoj stranci.

Prema glasinama u Atini, velika je verovatnoća da će se bivši ministri Aleksis Haricis i Efi Ahcioglu, obojica bliski Ciprasovi saveznici, kandidovati za vođstvo stranke.

Cipras je bio premijer Grčke 2015-2019. godine.

Među njegovim glavnim postignućima bio je izlazak zemlje iz programa pomoći koji su nametnuli EU i Međunarodni monetarni fond, nakon godina ekonomske krize.

Još jedna prekretnica bio je Prespanski sporazum, ključni sporazum o promeni imena između Grčke i Severne Makedonije koji je okončao dvodecenijski animozitet između balkanskih suseda i omogućio Skoplju da oživi svoju kandidaturu za članstvo u EU.

(EURACTIV.rs)