Politika

UZVRATNA POSETA : Plenković s Anom Brnabić o budućim odnosima Zagreba i Beograda

Autor Milena Antonijević

Poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji nastavak je otopljavanja političkog leda između Zagreba i Beograda. Analitičari ipak kažu da je do dobrih odnosa dveju država još jako dug put.

Izvor: Youtube/printscreen/Al Jazeera Balkans

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetio je u petak Srbiju i sastao sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Reč je o uzvratnoj poseti do koje je došlo nakon što je Brnabić 30. aprila iznenada posetila Zagreb. Uz to, radi se o prvoj poseti Plenkovića Srbiji otkako je na premijerskoj poziciji.

Loši odnosi Zagreba i Beograda

Već i taj podatak pokazuje koliko su loši politički odnosi Zagreba i Beograda.

Opterećuju ih nerešena pitanja iz bliže i daljnje prošlosti, ali i sudbina nestalih u Domovinskom ratu, nerešeno pitanje granice na Dunavu i različita orijentacija Hrvatske i Srbije u novoj podeli karata na evropskom i svetskom političkom stolu do koje je došlo nakon napada Rusije na Ukrajine i uvođenja sankcija Zapada Moskvi.

Naime, Hrvatska je, kao članica Evropske unije i NATO-a, odmah osudila rusku agresiju na Ukrajinu te je Moskvi uvela sankcije. Srbija je, s druge strane, poručila da priznaje teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali odbila je da Rusiji uvede sankcije, što je zabrinulo i Brisel.

Plenković u Subotici razgovarao s Brnabić

Formalno, Plenković je u posetu Srbiji otišao na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji, Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, inače ministra za ljudska i manjinska prava u vladi Ane Brnabić.
Povod poseti Srbiji je otvaranje Hrvatskog doma - Matice u Subotici. U drugom po veličini gradu u Vojvodini Plenković se sastao s Brnabić pa su zajedno otvorili Hrvatski dom u tom gradu.

Sa srpskom kolegicom, prema pisanju medija, Plenković je razgovarao o pitanju nestalih u Domovinskom ratu i procesuiranju ratnih zločina, kao i o nerešenim graničnim sporovima, ali i o jačanju privredne saradnje između Hrvatske i Srbije kao i o putu Srbije prema članstvu u EU.

Pre Subotice, Plenković je posetio Sremsku Mitrovicu, gde se sastao sa sremskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom.

(EURACTIV.rs)