Vlade širom Starog kontinenta pokušavaju nešto da učine kako bi snizile cene osnovnih prehrambenih namirnica, a stvari u svoje ruke preuzimaju i potrošači koji počinju da bojkotuju određene proizvode.
Cene hrane u Hrvatskoj pale su u maju na najnižu lestvicu u dve godine, budući da je pad cena biljnih ulja, žitarica i mlečnih proizvoda prevagnuo nad poskupljenjem šećera i mesa, izvestila je prošle nedelje agencija Ujedinjenih naroda FAO.
Indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u maju za 3,4 boda u odnosu na revidiranu vrednost u aprilu, kliznuvši na 124,3 boda, najniži nivo od aprila 2021. godine.
U odnosu na prošlogodišnji mart, kada je dostigla najviši domet otkada FAO objavljuje izveštaje, njegova vrednost je niža za 22 posto.
Kontinuirano poskupljenje pirinča
Najviše su u maju pojeftinila biljna ulja, za gotovo devet posto u odnosu na prethodni mesec, odražavajući velike zalihe i slabu potražnju za palminim uljem. Značajno su pojeftinile i žitarice, za 4,8 posto, zbog pojačanih rezervi i produženja sporazuma o izvozu žitarica iz regije Crnog mora.
FAO je ipak upozorio na kontinuirano poskupljenje pirinča, delimično zbog smanjenog snabdevanja iz nekih izvoznica.
Pad je iskazao i indeks koji prati kretanje cena mleka i mlečnih proizvoda, za više od tri posto, odražavajući primetno pojeftinjenje sireva i sezonsko povećanje proizvodnje mleka u severnoj hemisferi. Šećer je pak u aprilu poskupeo četvrti mesec zaredom, i to za 5,5 posto u odnosu na april, podstaknut smanjenom ponudom koja je aktivirala bojazan da bi vremenski fenomen El Niño mogao značajno da utiče na iduću sezonu.
Ceo tekst pročitajte na EURACTIV Hrvatska.
(EURACTIV.rs)