Politika

DA LI ĆE EVROPA PREĆI NA ČETVORODNEVNU RADNU NEDELJU? Komesar za zapošljavanje smatra da je to dobro iz više razloga

Autor Milena Antonijević

Evropska unija treba da se zalaže za uvođenje četvorodnevne radne nedelje, i to za sektore sa nedostatkom radne snage, rekao je komesar EU za zapošljavanje i socijalna prava, Nikolas Šmit.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Mislim da je to nešto što se progresivno kreće napred jer nove generacije imaju određenu viziju o balansu između posla i ličnog života“, rekao je Šmit.

„Otvoren sam za to“, dodao je on.

U vreme kada i Portugal kreće sa pilot projektom po ovom pitanju, komesar ističe da u EU „nema zajedničkog stava” o skraćenoj radnoj nedelji.

„Mislim da je to nešto što će se desiti na osnovu dogovora između socijalnih partnera“, ističe on.

Navodeći primer Nemačke, gde najveći sindikat traži napredak u primeni četvorodnevne nedelje i gde neke kompanije već predstavljaju ovo rešenje za zapošljavanje radnika, i to u sektoru transporta, Šmit dodaje da „pitanje smanjenja radnog vremena može biti način za privlačenje” zaposlenih.

„Pošto postoje poteškoće za određene sektore da privuku ljude, možda i oni moraju da postanu privlačniji“, rekao je on, ističući da je „ovo nešto o čemu pregovaraju socijalni partneri“.

Za EU „najveći problem nije toliko nezaposlenost“, već nedostatak radne snage. Zaista, „mnogi sektori očajnički traže zaposlene i ne mogu da ih nađu jer ljudi ne žele da rade tamo ili nemaju odgovarajuće veštine“, dodao je on.

Na tržištu rada i dalje imamo velike neusklađenosti u veštinama“, situacija na koju EU mora da odgovori, dodao je komesar.

U Portugalu je, u okviru Agende za dostojanstveni rad, planiran pilot projekat za testiranje četvorodnevne nedelje dobrovoljno i bez gubitka prihoda.

U bilansu prve faze ovog pilot projekta, objavljenom u martu, saopšteno je da u drugoj fazi programa za sprovođenje četvorodnevne nedelje učestvuje 46 kompanija od ukupno 99 zainteresovanih.

Među glavnim razlozima zbog kojih kompanije nisu ušle u pripremnu fazu bili su globalni ekonomski izgledi, potreba za finansijskim ulaganjem, složenost njegove implementacije, dok su drugi registrovali da „to nije najbolje rešenje za probleme“ i da mere „neće biti sjajne“ u korporativnom kontekstu.

Većina od 46 firmi koje su  u projektu, ima do 10 radnika, dok pet zapošljava više od 1.000 ljudi.

Glavne oblasti koje su zastupljene u drugoj fazi projekta su konsultantske, naučne, tehničke i slične aktivnosti, sa skoro 40%, a zatim slede edukativne i informaciono-komunikacione aktivnosti – sa po oko 15%.

(EURACTIV.rs)