Politika

SINAN OGAN BIO TREĆI NA TURSKIM IZBORIMA, SADA PODRŽAO ERDOGANA: Šta to znači za opoziciju u drugom krugu?

Autor Aleksandra Vrbica

Ogan, tvrdokorni nacionalista koji je bio malo poznat široj javnosti pre predizborne kampanje, osvojio je 5,2% glasova u prvom krugu predsedničkih izbora 14. maja.

Izvor: EPA-EFE/PRESIDENT PRESS OFFICE

Sinan Ogan, kandidat na izborima za predsednika Turske koji je osvojio treće mesto u prvom krugu, podržao je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u ponedeljak (22. maja), intenzivirajući izazove za opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu izbora, koji će se održati u nedelju.

Ogan, tvrdokorni nacionalista koji je bio malo poznat široj javnosti pre kampanje, osvojio je 5,2% glasova u prvom krugu predsedničkih izbora 14. maja.

„Izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodnog saveza gospodina Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu", rekao je Ogan na konferenciji za novinare u Ankari, dodajući da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste „ključnim igračima" u politici.

Kilidždarogluova Nacionalna alijansa „nije uspela da nas ubedi u budućnost", dok je odluka da podrži Erdogana zasnovana na principu „neprekidne borbe protiv terorizma", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Erdogan je 14. maja dobio podršku od 49,5 odsto u poređenju sa Kilidždarogluom sa 44,9 odsto glasova, dok je koalicija vladajuće stranke osvojila većinu u parlamentu. To Erdoganu daje prednost u nastojanju da produži svoju dve decenije dugu vladavinu na jednom od najvažnijih izbora u Turskoj ikada.

Ogan (55), bivši akademik, bio je predsednički kandidat u prvom krugu ispred Alijanse ATA (desničarskih partija) na čelu sa Strankom pobede, koja je poznata po svom antimigrantskom stavu u Turskoj.

U intervjuu za Rojters prošle nedelje, Ogan je rekao da je njegov cilj bio da ukloni dve uglavnom kurdske stranke iz turske „političke jednačine" i osnaži turske nacionaliste i sekulariste.

Prokurdska stranka Demokratska narodna partija (HDP) podržala je Kilidždaroglua, dok kurdsko-islamistička stranka Huda-Par podržava Erdogana.

Kilidždaroglu je obećao da će povući veći deo Erdoganovih izmena u turskoj unutrašnjoj, spoljnoj i ekonomskoj politici, uključujući poništavanje neortodoksnog ekonomskog programa za rešavanje krize troškova života.

Izvor: ERDEM SAHIN/EPA

Erdogan je rekao da je glas za njega u drugom krugu glas za stabilnost.

U intervjuu za državnu televiziju TRT kasno u ponedeljak, Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog Oganove podrške.

„Verujem da će ovaj savez snaga biti od koristi za našu zemlju i naciju", rekao je Erdogan i dodao da su on i Ogan saglasni po mnogim pitanjima, uključujući borbu protiv terorizma, kao i odnose sa turskim državama.

Komentarišući Oganov antimigrantski stav, Erdogan je rekao da njegova vlada već ima planove da vrati milion izbeglica u Siriju, a o tim planovima bi se moglo razgovarati sa sirijskom vladom nakon drugog kruga.

Nacionalistička podrška

Analitičari kažu da bi Oganova podrška trebalo da podstakne Erdogana, ali i da podeli Oganove pristalice. Stranka pobede će posebno saopštiti svoj stav u utorak.

Erdoganov rezultat tokom prvog kruga glasanja zbunio je anketare koji su rekli da je Kilidždaroglu vodio, prema rezultatima anketa.

Prošle nedelje, Kilidždaroglu, vođa sekularističke Republikanske narodne partije (CHP) i kandidat saveza šest stranaka, pooštrio je ton i obećao da će poslati sve migrante nazad u svoje zemlje, kada bude izabran.

Jedan od članova Oganove alijanse, Stranka pravde, napustila je blok tokom vikenda i podržala Kilidždaroglua u drugom krugu.

Ogan je ušao u parlament 2011. sa nacionalističkim MHP-om, pokušao je da osvoji lidersku poziciju u stranci 2015. godine, a kasnije je izbačen.

(EURACTIV.rs)