Politika

EU ĆE USKORO ZABRANITI UVOZ TEČNOG PRIRODNOG GASA IZ RUSIJE: Kompanije neće potpisivati nove ugovore

Autor Tamara Milošević Grbić

Zemlje Evropske unije će najverovatnije uskoro dogovoriti zabranu uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije, izjavila je ministarka energetike Španije, Tereza Ribera.

Izvor: EPA-EFE/FERNANDO ALVARADO

„Ovo će se dogoditi pre nego kasnije“, rekla je ona u intervjuu na pitanje da li će EU prikupiti političku volju za takav potez i dodal da „ako želimo da budemo dosledni, moramo da kažemo da nećemo više prihvatati ruski gas. Svima bi nam moglo biti mnogo ugodnije sa tim scenarijem“, rekla je španska ministarka, Tereza Ribera, a preneo je Rojters.

Sa zabranjenim uvozom ruske sirove nafte i naftnih derivata i naglo smanjenim protokom ruskog gasa kroz gasovode, uvoz ruskog LNG-a je u centru pažnje dok EU pokušava da oduzme Rusiji prihod od izvoza energije.

U martu su se zemlje EU složile da traže pravnu opciju da spreče ruske kompanije da šalje LNG u EU.

Ribera je u martu poslao pismo uvoznicima LNG-a i velikim operaterima u Španiji tražeći od njih da izbegavaju potpisivanje novih ugovora o kupovini ruskog LNG-a nakon što postojeći ugovori isteku. Zahtev je usledio nakon sličnog poziva komesara EU za energetiku Kadrija Simsona.

Prema njenim rečima, sve kontaktirane kompanije su se obavezale da neće potpisivati nove ugovore.

Zahtev je usledio nakon sličnog apela evropske komesarke za energetiku Kadri Simson.
Apel uvoznicima LNG-a deo je sve većih napora španske vlade da se obračuna sa uvozom ruskih energenata.

''Španija je već pojačala kontrolu uvoznih papira i pokrenula istragu zbog tvrdnji da ruski dizel ulazi u Evropu preko trećih zemalja. Međutim, do sada se nije pojavio nijedan dokaz za to'', rekla je Ribera.

Vlada Španije je u pregovorima sa lučkim i carinskim vlastima, dodala je, napominjući da je teško pratiti poreklo energenata.

(EURACTIV.rs)