Politika

NEIZVESNA IZBORNA TRKA U TURSKOJ: Erdogan i protivkandidat obećavaju pobedu, idu u drugi krug?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rezultati izbora u Turskoj još uvek nisu definitivni, i moguće je da će obojica kandidata ići u drugi krug.

Izvor: EPA-EFE/Necati Sanas

Više od 12 sati nakon zatvaranja biračkih mesta, i prebrojavanja više od 90 odsto glasova, nije jasan odgovor na pitanje ko će biti sledeći predsednik Turske.

Izbori u Turskoj najverovatnije ulaze u drugi krug, pošto ni aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan ni glavni konkurent Kemal Kiličdaroglu nisu osvojili većinu glasova neophodnu za pobedu.

Turske vlasti još uvek nisu objavile finalne brojke, ali sve vodi ka drugom krugu izbora koji bi bio održan za dve nedelje.

Erdogan vodi sa 49,49 odsto glasova, po podacima koje je objavio "Bi-Bi-Si", i članovima svoje AK Partije rekao je da se i dalje nada da će pobediti u prvom krugu. Kiličdaroglu, koji je u trenutku pisanja ovog teksta osvojio 44,79 odsto glasova, obećava pobedu u drugom krugu.

Erdogan je na vlasti već skoro 20 godina, od 2002, a ovogodišnji ozbori predstavljaju najneizvesniju trku za predsednika. Turska bira novog predsednika u trenutku kada se bori sa visokom inflacijom, ali i posledicama strašnog zemljotresa koji je pogodio zemlju ranije ove godine.

(EURACTIV.rs)