Politika

NOVA PRAVILA EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Veće kazne nisu jedino rešenje, potrebne su promene iz korena

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova pravila EU za borbu protiv korupcije nalažu usaglašavanje krivičnih dela i veće kazne.

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska komisija predstavila je nova pravila za borbu protiv korupcije koja imaju za cilj da pooštre kazne za zvaničnike EU ili nacionalne zvaničnike umešane u korupciju. Nacrt Direktive postavlja pravila za slučajeve "prevencije i represije" koje države članice moraju uskladiti u svojim pravosudnim sistemima kada se bave korupcijom.

Obim zakona bi podmićivanje u javnom i privatnom sektoru, proneveru, trgovinski uticaj, zloupotrebu funkcija, ometanje pravosuđa i bogaćenje od korupcije usaglasio kao krivična dela. Trenutno je podmićivanje jedino krivično delo korupcije inkriminisano na nivou EU.

Zvaničnici Komisije su rekli da će ravnopravno tretiranje privatnog i javnog sektora u okviru zakona okončati netransparentne procedure oko ukidanja imuniteta od krivičnog gonjenja za pojedince.

Komisija predlaže povećanje "minimalne maksimalne kazne" za podmićivanje u privatnom sektoru sa sadašnjih jedne do tri, na četiri do šest godina, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Direktiva takođe predlaže minimalnu dužinu roka zastarelosti na između osam i 15 godina, u zavisnosti od stepena krivičnog dela, kako bi se dalo vremena nadležnim organima da propisno istraže.

Zvaničnik Komisije rekao je novinarima da izvršna vlast veruje da će usklađivanje pravosudnih sistema EU obeshrabriti ljude da vrše kriminalne aktivnosti u zemljama sa nižim kaznama.

Nove minimalne kazne i zakonske definicije biće uz uslov da države članice uspostave antikorupcijsku agenciju i sarađuju sa obnovljenom mrežom EU za borbu protiv korupcije.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je novinarima da su različite nacionalne definicije korupcije stvorile "prepreku kada je u pitanju policijska saradnja za istragu... i za krivično gonjenje".

Čak 70 odsto ljudi u EU uvereno je da je korupcija rasprostranjena, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat, dok 30 odsto misli da se njihove vlade bore protiv korupcije. Stav da nema smisla prijaviti korupciju jer neće biti adekvatno istražena deli 48% Evropljana.

"Moramo da imamo snažne instrumente i kazne protiv korupcije, ne samo na nacionalnom, već i na evropskom nivou. Današnji paket će podići lestvicu za definicije i kazne za korupciona krivična dela širom EU i pomoći će vlastima da uhvate i kazne kriminalce, bilo da su iz javnog ili privatnog sektora, bez obzira na to gde se dešavaju", rekla je potpredsednica Komisije Vera Jurova novinarima.

Izvršna vlast EU uverena je da će predlog usvojiti poslanici Evropskog parlamenta i nacionalni ministri pre kraja sadašnjeg zakonodavnog mandata, koji ističe sledećeg proleća, rekao je novinarima izvor iz Komisije.

(EURACTIV.rs)