Politika

ERDOGAN TVRDI DA JE UBIJEN VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE: Akcija turskih obaveštajaca, IS se još nije oglasila

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Turski predsednik tvrdi da je ubijen vođa terorističke organizacije Islamska država.

Izvor: EPA-EFE/Necati Sanas

Turske snage navodno su ubile predvodnika terorističke Islamske države (IS) u Siriji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Abu Husein al-Kurajši je preuzeo Islamsku državu nakon što je njegov prethodnik ubijen prošle jeseni, a sada je Erdogan kazao da je on preko vikenda "neutralisan" u operaciji turskih obaveštajaca.

Islamska država za sada nije komentarisala navode o ubistvu. Turska obaveštajna agencija MIT pratila je vođu IS "tokom dugog vremenskog perioda", kazao je Erdogan.

"Nastavljamo borbu sa terorističkim organizacijama bez diskriminacije", poručio je turski predsednik.

Prošlog novembra je prethodni vođa IS, Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kurajši ubijen u akciji Slobodne sirijske vojske. On je bio na čelu ove organizacije otkad je njegov prethodnik, Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurajši aktivirao eksplozivnu napravu jer je bio opkoljen od strane američkih specijalnih jedinica. U eksploziji je stradao vođa IS zajedno sa svojom porodicom.

Islamska država nekada je držala teritoriju od 88.000 kvadratnih kilometara, na kojoj se nalazi oko osam miliona ljudi. Smatra se da u Siriji i Iraku ima između 6.000 i 10.000 boraca koji napadaju uglavnom iz zasede. Ujedinjene nacije kao ozbiljnu opasnost ocenjuju i grupe povezane sa ovom terorističkom organizacijom, kojih najviše ima u Avganistanu, Somaliji i oko jezera Čad.

(EURACTIV.rs)