Politika

OPADA PODRŠKA ERDOGANU: Čime se sve turski predsednik služi pred izbore?

Predsednički i parlamentarni izbori predstavljaju najveći izborni izazov za lidera sa najdužim stažom u savremenoj Turskoj, nakon što je kriza nastala zbog velikih troškova života narušila podršku Erdoganu.

Izvor: NECATI SAVAS/EPA

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je uključio prvu isporuku prirodnog gasa Turskoj u kopneno postrojenje iz rezerve otkrivene u Crnom moru i obećao da će obezbediti besplatan prirodni gas za domaćinstva pre izbora 14. maja.

Ceremonija je bila najnoviji pokušaj vlade da prikaže velike energetske i infrastrukturne projekte uoči izbora, koje bi Erdogan mogao da izgubi nakon dve decenije na vlasti, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

„Obezbedićemo do 25 kubnih metara mesečno besplatnog prirodnog gasa domaćinstvima tokom jedne godine", rekao je Erdogan u četvrtak (20. aprila) u luci u severnoj provinciji Zonguldak.

Neograničen prirodni gas za svu potrošnju domaćinstava biće besplatan narednih mesec dana, rekao je Erdogan.

Izvor: ERDEM SAHIN/EPA

Prirodni gas je prvi put otkriven u polju Sakarija kod obale Zonguldaka 2020. godine i u obližnjem polju Kaikuma-1 prošle godine, a ukupna zapremina je od tada procenjena na 710 milijardi kubnih metara.

Turska, koja ima malo rezerve nafte i gasa, veoma zavisi od uvoza gasa iz Rusije, Azerbejdžana i Irana, kao i od uvoza tečnog prirodnog gasa iz Katara, Sjedinjenih Američkih Država, Nigerije i Alžira.

Domaća proizvodnja prirodnog gasa uglavnom u regionu Trakije činila je manje od 1% turske nacionalne potrošnje od 60 milijardi kubnih metara u 2021, prema podacima energetskog regulatora EPDK.

U početku će se proizvoditi 10 miliona kubnih metara gasa dnevno u turskim gasnim poljima u Crnom moru, rekao je Erdogan. Proizvodnja će u narednom periodu biti povećana na 40 miliona kubnih metara gasa dnevno, dodao je on.

„Kada dostignemo pun kapacitet, odavde ćemo moći da zadovoljimo oko 30 odsto godišnje potrošnje", izjavio je Erdogan.

Kemal Kilidždaroglu
Izvor: ERDEM SAHIN/EPA

Predsednički i parlamentarni izbori predstavljaju najveći izborni izazov za lidera sa najdužim stažom u savremenoj Turskoj, nakon što je kriza nastala zbog velikih troškova života narušila podršku Erdoganu. Opozicioni kandidat Kemal Kilidždaroglu vodi, prema anketama.

Ovo nije jedini projekat koji je vlada pokrenula pre izbora. Sledeće nedelje Erdogan bi trebalo da otvori prvi nuklearni reaktor u Turskoj, koji je izgradila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom.

(EURACTIV.rs)