Energetika

RUSIJA BEZ USPEHA U UJEDINJENIM NACIJAMA: Nema nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodu Severni tok

Autor Aleksandra Vrbica

Samo Rusija, Kina i Brazil glasale su za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija, dok je preostalih 12 članica Saveta bilo uzdržano

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rusija nije uspela da u ponedeljak (27. marta) navede Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da zatraži nezavisnu istragu o eksplozijama u septembru na gasovodu Severni tok koji povezuje Rusiju i Nemačku, a koji je izbacivao gas u Baltičko more.

Samo Rusija, Kina i Brazil glasale su za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija, dok je preostalih 12 članica Saveta bilo uzdržano. Inače, za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za, i da ne bude veta od strane Rusije, Kine, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog meseca, samo nekoliko dana pre prve godišnjice njene invazije na Ukrajinu.

„Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage neće se otkriti istina o tome šta se dogodilo", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija Savetu pre glasanja.

Eksplozije na gasovodu dogodile su se u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Prošlog meseca Švedska, Danska i Nemačka izjavile su da su njihove zasebne istrage od strane nacionalnih vlasti još uvek u toku i da je Rusija obaveštena.

Oni su u zajedničkom pismu Savetu bezbednosti saopštili da je šteta prouzrokovana „snažnim eksplozijama usled sabotaže". Sjedinjene Američke Države i Severnoatlantski savez takođe su nazvali incident „činom sabotaže".

Većina zemalja članica Saveta bezbednosti koje su u ponedeljak bile uzdržane saopštile su da su to učinile zato što bi trebalo dozvoliti da se istrage na nacionalnom nivou završe pre nego što se razmotri da li je potrebna bilo kakva akcija u Ujedinjenim nacijama.

Rusija se žalila da nije obaveštavana o tim istragama koje su u toku. Moskva je tvrdila, bez pružanja dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

„Sjedinjene Američke Države nisu bile umešane ni na koji način. Tačka", rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud, optužujući Rusiju da pokušava da „diskredituje rad nacionalnih istraga koje su u toku i da prejudicira sve zaključke do kojih dođu, a koji nisu u skladu sa unapred određenim i političkim narativom Rusije".

Dmitrij Peskov
Izvor: EPA-EFE/Valery Sharifulin

Kompenzacije?

Moskva bi mogla da traži kompenzaciju za štetu na gasovodu Severni tok, iako je budućnost projekata nejasna, kaže ruski diplomata na kojeg se poziva novinska agencija RIA Novosti.

Kremlj je rekao da je na svim akcionarima da odluče da li dva gasovoda, od kojih se svaki sastoji od dve cevi, treba zatvoriti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija utvrditi ko stoji iza eksplozija pre nego što zatraži bilo kakvu odštetu.

Izvori upoznati sa planovima rekli su Rojtersu prošle nedelje da će gasovodi izgrađeni od strane ruskog Gasproma, koji je pod kontrolom države, biti zapečaćeni i zaustavljeni jer ne postoje neposredni planovi da se poprave ili ponovo aktiviraju.

Severni tok 1 otvoren je u novembru 2011. godine i koštao je 7,4 milijarde evra (8 milijardi dolara). Izgradnja Severnog toka 2, vrednog 11 milijardi dolara, završena je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenuta pre nego što je Nemačka zamrznula projekat, jer je Rusija nameravala da pošalje trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Neidentifikovani objekat

Kremlj je u petak izjavio da je važno identifikovati objekat otkriven pored jednog od gasovoda Severni tok i rekao da istraga o eksplozijama koje su pogodile gasovode prošlog septembra mora biti potpuno transparentna.

Prošle nedelje, danske vlasti su saopštile da je cevasti objekat, koji viri oko 40 cm iz morskog dna, prečnika 10 cm, pronađen tokom inspekcije poslednjeg preostalog netaknutog gasovoda Severni tok od strane njegovog operatera, Severnog toka 2 AG.
Peskov je rekao novinarima da je pozitivan znak da je Danska pozvala operatera gasovoda Severni tok 2 pod ruskom kontrolom da pomogne u spasavanju neidentifikovanog objekta

„Od krucijalne je važnosti utvrditi o kakvom se objektu radi, da li je u vezi sa ovim terorističkim aktom -- očigledno jeste -- i nastaviti ovu istragu. I ova istraga mora biti transparentna", dodao je Peskov.

(EURACTIV.rs)