Energetika

HOĆE LI PARIZ DA POPUSTI PRITISCIMA BRISELA? EK poziva Francusku da podigne cilj za obnovljive izvore energije

Komesarka za energetiku EU, Kadri Simson, pozvala je Francusku da podigne svoj cilj obnovljive energije na "barem 44 odsto" do 2030. upozoravajući da će razmotriti "korake" na nivou EU u slučaju upornih propusta.

Izvor: YouTube/ AmbrosettiChannel/Screenshot

Francuska je do sada odbijala da postavi cilj obnovljive energije za 2030. godinu, umesto toga zagovarajući širi cilj "dekarbonizovane" energije za 2030. godinu, koji kombinuje nuklearnu energiju i obnovljive izvore energije.

S obzirom na to da se bliži junski rok za podnošenje konačnih Nacionalnih planova za energetiku i klimu zemalja EU, Evropska komisija postaje sve konfrontativnija s Francuzima, insistirajući na tome da daju svoj fer doprinos ciljevima EU za obnovljivu energiju.

Prema proračunima iz Brisela, Francuska mora postići barem 44 odsto obnovljivih izvora energije u svojoj konačnoj bruto energetskoj potrošnji do 2030. kako bi doprinela cilju EU od 42,5 odsto, kako je propisano Direktivom o obnovljivoj energiji, koja je ažurirana prošle godine.

"Francuska mora značajno da poveća svoju ambiciju u vezi sa obnovljivim izvorima energije na barem 44 odsto", rekla je komesarka za energiju Kadri Simson, koja je u četvrtak (15. februara) govorila pred zakonodavcima u Odboru Evropskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku.

Francuska je već propustila svoj cilj obnovljivih izvora energije za 2020. i odbija da to ispravi putem mehanizma "statističkog transfera" u okviru bloka, gde prekomerni izvršioci pomažu podizvršiocima, kao što su to učinile druge zemlje.

Sada, komesarka "ih savetuje da uključe neke konkretne ciljeve koji nedostaju", što je jasna referenca na odbijanje Francuske da dodaju cilj obnovljivih izvora energije u svoj Nacionalni plan za energetiku i klimu.

Svaka zemlja EU mora podneti ove planove kako bi omogućila Komisiji da proceni da li je blok na putu da ispuni svoje klimatske ciljeve. Konačne verzije moraju biti podnete do juna 2024. godine. Simson je rekla da je u "konstantnom kontaktu" sa svojim francuskim kolegom.

Da li će da popuste?

Komesarka za energetiku je naglasila da ukoliko planovi pokažu da planirane akcije nisu dovoljne, "onda moramo predložiti korake na nivou EU da pokrijemo to".

Druge zemlje već su popustile. Irci, koji su svoj plan podneli kasno i istorijski su zaostajali po emisijama iz korišćenja zemljišta, "potvrdili su da su voljni da unaprede svoj cilj", rekla je komesarka.

(JA/EURACTIV.rs)