Energetika

ZAŠTO ANGOLA NAPUŠTA OPEK? Organizacija zemalja izvoznica nafte ovim spada na 12 članica

Angola napušta Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC), objavila je lokalna novinska agencija ANGOP, koja je citirala angolskog ministra za naftu Dijamantina de Azavedu, prenosi CNBC.

Izvor: Mondo/ Uroš Arsić

Odluka o napuštanju OPEK-a je doneta na sastanku Saveta ministara Angole koji je predvodio predsednik ove zemlje Žoao Lorenso, prenela je agencija.

Angola i još jedna afrička članica OPEC-a, Nigerija, posvađale su se sa ostalim članicama naftnog kartela pre poslednjeg sastanka, zbog kvota za proizvodnju nafte.

Nigerija i Angola su u junu dobile niže kvote za proizvodnju sirove nafte u okviru sporazuma OPEC+, pošto ovi proizvođači ranije godinama nisu uspavali da ispune svoje kvote zbog nedostataka investicija.

Podsetimo, cene nafte su nastavile da padaju, a cene Brenta su pale više od jednog dolara na 78,50 dolara po barelu.

Šta je OPEC?

OPEC su 1960. godine osnovale Saudijska Arabija, Kuvajt, Venecuela, Iran i Irak. Angola se pridružila grupi 2007. Od 2017. OPEC radi sa Rusijom i drugim nečlanicama kao deo grupe OPEC+ na upravljanju tržištem, u čijim sporazumima je Angola učestvovala.

Odlazak Angole iz OPEC-a ostaviće organizaciju sa 12 članica i proizvodnjom sirove nafte od oko 27 miliona barela dnevno, oko 27 odsto od 102 miliona barela dnevno na svetskom tržištu nafte, piše Rojters.

Ovo dodatno smanjuje udeo OPEC-a na svetskom tržištu koji je iznosio 34 odsto u 2010.

Angola se napuštanjem pridružila drugim zemljama sa relativno malom proizvodnjom nafte koje su već napustile ovu organizaciju poslednjih godina.

Katar je 2019. napustio OPEC o nap, što su neki analitičari protumačili kao napad na Saudijsku Arabiju, de fakto lidera grupe za izvoz nafte.

Ekvador je izašao 2020, a Indonezija je suspendovala svoje članstvo 2016., navodi Rojters.

(JA/EURACTIV.rs)