Energetika

RASTE CENA NAFTE, RASTE I STRAH OD POSLEDICA NA SVETSKO TRŽIŠTE: Glavni uzroci slaba potražnja iz Kine i SAD

Svetska tržišta strahuju od ishoda sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 26. novembra

General view of Hungarian Oil Company MOL's Danube Refinery in Szazhalombatta next to Budapest on April 24, 2012.
Izvor: Bors Isza Ferenc/European Commission

Cene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 81 dolar budući da trgovci nagađaju da će Saudijska Arabija smanjivati snabdevanje i na početku iduće godine, s obzirom na naznake slabljenja potražnje.

Na londonskom je tržištu cena nafte po barelu s rokovima isporuke u januaru bila u plusu 99 centi i iznosila je 81 dolar. Na američkom se trgovalo se po 93 centa višoj ceni, od 76.67 dolara. Trgovce su u drugoj polovini sedmice zabrinule naznake slabljenja potražnje za naftom u SAD i Kini.

Zalihe u SAD porasle su u prošloj nedelji, po izvorima koji se pozivanju na podatke udruženja proizvođača API, za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada sada očekuje blagi pad potrošnje u ovoj godini, za 300 hiljada barela dnevno.

Kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru, ali trgovce je zabrinula vest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svetu zatražile od najvećeg svetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

"Strah od prekida proizvodnje zbog sukoba na Bliskom istoku ustupio je mesto zabrinutosti za potražnju," ocenili su analitičari Commerzbanka.

U takvim uslovima tržišta već spekulišu o ishodu sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 26. novembra. U fokusu je Saudijska Arabija koja je nedavno odlučila da smanji proizvodnju u decembru.

"Sve su veće šanse da će Saudijska Arabija jednostrano smanjivati proizvodnju i u dobrom delu prvog tromesečja 2024, s obzirom na obnovljenu zabrinutost tržišta za kinesku potražnju i na šire makroekonomske izglede", kaže Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

OPEK je odvojeno objavio da je barel nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1.05 dolara, na 83.22 dolara.

 (EURACTIV.rs)