Energetika

NEMAČKA I FRANCUSKA "VODE RAT" ZA PREVLAST: Tačka podela je nuklearna energija, šta je rešenje za problem koji koči EU?

Distanca između Francuske i Nemačke oko buduće konkurentnosti njihovih industrija biće centralna tačka razgovora kada se ministri energetike EU sastanu u utorak (17. oktobra) u Luksemburgu, saopštile su diplomate EU.

Izvor: EPA-EFE/GREGOR FISCHER

Evropska komisija je predložila reviziju pravila koja regulišu tržišta električne energije u EU u martu ove godine nakon što je Evropa iskusila veoma visoke cene energije 2021. i 2022. Nova pravila nastoje da zaštite potrošače od nestabilnih tržišta fosilnih goriva sa prelaskom na dugoročna koji će imati ugovore sa fiksnom cenom.

Međutim, njen napredak ka zakonu koči neslaganje usredsređeno na sadržaj samo jednog člana – 19b.

U članu se objašnjava kako se državna pomoć može koristiti za finansiranje energetskih projekata. Berlin strahuje da će Francuska, sa svojim ogromnim nuklearnim arsenalom, moći da ponudi takve ugovore svojoj postojećoj floti nuklearne energije – a zatim iskoristi višak prihoda ostvarenih ovim ugovorima za subvencionisanje industrije.

Nemačka, ekonomski motor Evrope, na ivici je recesije nakon što je izgubila pristup obilnim zalihama jeftinog ruskog gasa u kojoj je godinama uživala. Berlin očekuje da će se privreda ove godine smanjiti za 0,4 odsto, jer industrijska proizvodnja nastavlja da se smanjuje.

Preostale države članice su podeljene. Zemlje centralne i istočne Evrope koje imaju sopstvene ambicije za nuklearnu ekspanziju podržavaju Francusku. Iza Nemačke su Belgija, Danska, Luksemburg, Austrija.

Obe strane su predložile više opcija od juna. Španija, koja predsedava EU do kraja godine, pokušala je da pronađe kompromis i u jednom trenutku predložila da se član 19b u potpunosti ukine.

Ministri će razgovarati o najnovijoj verziji od prošle nedelje u kojoj je Španija izmenila predlog "da se fokusira na direktne podrške šema za plaćanje za investicije u nova postrojenja za proizvodnju energije", čime je postojeća francuska nuklearna flota neprihvatljiva.

Diplomate EU rekle su da rešenje vide samo na predsedničkom nivou, ali razgovori između francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca nisu dali opipljive rezultate prošle nedelje.

(EURACTIV.rs)