Energetika

DA LI ĆE SE MENJATI CENA DIZELA ZBOG POVEĆANJA AKCIZA? Ministarka Đedović Handanović održala sastanak sa naftašima

Autor Milena Antonijević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije i NIS-a. Snabdevanje tržišta gorivom stabilno, cena dizela ne bi trebalo da se menja u narednom periodu.

Izvor: Foto: Emilija Jovanović, MRE

Đedović Handanović je rekla da i pored toga što je došlo do rasta akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela.

"To je nešto što želimo da obezbedimo za naše građane i u narodnom periodu", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, na taj način smanjuju se i inflatorni pritisci, što ima višestruke koristi.

Ministarka je navela da će se nastaviti sa nadgledanjem cene dizela u Srbiji i cilj je da u narednom periodu one ne rastu i da se obezbedi predvidljivost i sigurnost za sve.

"U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije koja je pouzdan partner države bila u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti, a to se očekuje i od ostalih naftnih kompanija u Srbiji", ukazala je Đedović Handanović.

Izvor: Foto: Emilija Jovanović, MRE

Ministarka je rekla i da kompanija NIS pažljivo prati situaciju na globalnom i lokalnom tržištu nafte i naftnih derivata i aktivno daje doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja.

Istovremeno, kao odgovorna kompanija NIS u poslovanju uzima u obzir i makroekonomske faktore. Zato će kompanija NIS preduzeti sve aktivnosti koje od nje zavise kako se u narednom periodu ne bi uvećale cene osnovnih vrsta goriva na benzinskim stanicama, stoji u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

(EURACTIV.rs)