Energetika

ETIOPIJA NAPUNILA REZERVOAR ZA SVOJU HIDROELEKTRANU NA PLAVOM NILU: Projekat kojem se Egipat i Sudan godinama protive

Autor Milena Antonijević

Etiopija je saopštila da je završila četvrtu i poslednju fazu punjenja rezervoara za svoju ogromnu i kontroverznu hidroelektranu na Plavom Nilu, projektu kojem se Egipat i Sudan dugo protive.

Izvor: EPA-EFE/STR

Izgradnja Velike etiopske renesansne brane (GERD) vredna 4 milijarde dolara počela je 2011. godine, a Etiopija vidi taj projekat kao ključan za pokretanje njenog ekonomskog razvoja.

Egipat i Sudan, međutim, smatraju da projekat predstavlja ozbiljnu pretnju njihovim vitalnim zalihama vode.

„Čestitam svima na četvrtom punjenju Velike etiopske renesansne brane. Naša nacionalna upornost uprkos svim izgledima je dala rezultate", saopštila je kancelarija premijera Abija Ahmeda na platformi društvenih medija Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

Sa projektovanim kapacitetom od više od 6.000 megavata, Etiopija vidi GERD kao središnji deo svoje ponude da postane najveći afrički izvoznik električne energije.

Tri zemlje su bile u dugotrajnim pregovorima o projektu.

U znak potencijalnog proboja u julu, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi i Abij složili su se oko planova za finalizaciju sporazuma između tri zemlje o punjenju brane i pravilima za njen rad.

Međutim, 10. septembra je egipatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da taj korak Etiopije „stavlja teret na tok nastavljenih pregovora, kao i da se nada da će sledeća runda biti svedok opipljivog i stvarnog pomaka".

(EURACTIV.rs)