Energetika

DIREKTIVA EU O ENERGETSKIM PERFORMANSAMA ZGRADA PODELILA NEMAČKU: NVO traže da Berlin podrži obavezno renoviranje

Autor Aleksandra Vrbica

Komisija je 2021. predložila da se počne sa renoviranjem zgrada sa najlošijom efikasnošću u celoj Uniji, koje čine 15% od ukupnog broja, postepenim podizanjem minimalnih standarda energetskih performansi (MEPS).

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Pripadnici nemačkog civilnog društva zatražili su od Berlina da podrži predlog Evropske komisije da renoviranje zgrada sa najlošijom energetskom efikasnošću bude obavezno pre nego što se pregovori o direktivi o zgradama nastave posle leta.

Zgrade u Evropi čine više od trećine potrošnje energije i emisije CO2. Suočavanje sa ogromnim uticajem ovog sektora na klimu dovešće do toga da grejanje bude prebačeno na klimatski pogodnije alternative – ali poboljšanje energetskih performansi zavisiće i od projekata renoviranja.

Evropska komisija je 2021. predložila da se počne sa zgradama sa najlošijom efikasnošću u celoj Uniji, koje čine 15% od ukupnog broja, postepenim podizanjem minimalnih standarda energetskih performansi (MEPS), u okviru reforme Direktive o energetskim performansama zgrada (EPBD).

Otpor među zemljama EU brzo je doveo do značajnog smanjenja ambicije zakona - što je poništeno zasebnom deklaracijom Francuske, Nemačke i nekih saveznika, koji su se obavezali da će podržati ambiciozniji zakon.

Sada se čini da namera Berlina za obaveznim renoviranjem sve više jenjava. Nemačko civilno društvo želi da vlada ostane pri svom opredeljenju i da podrži ambiciozne standarde renoviranja.

Izvor: EPA-EFE/Alexander Becher

"Sa zabrinutošću primećujemo da savezna vlada odstupa od svojih ambicija koje je sebi postavila u koalicionom sporazumu i programu za vanredne situacije u izgradnji", rekao je u četvrtak (17. avgusta) Florijan Šene, izvršni direktor ekološkog udruženja DNR.

"Preokret u vezi sa minimalnim standardima efikasnosti ne samo da šteti klimi i domaćinstvima sa nižim prihodima u Evropi, već i šteti ulozi Nemačke kao pouzdanog partnera u EU“, upozorio je on u ime koalicije grupa civilnog društva koja uključuje zagovornike potrošača i grupe koje se bore za socijalnu pravdu.

Pregovori o građevinskoj direktivi nastaviće se 31. avgusta, kada Brisel bude nastavio rad nakon letnje pauze.

S obzirom da je većina zemalja EU čvrsto na strani ukidanja obaveze renoviranja zgrada i da je Evropski parlament čvrsto posvećen poštovanju principa, očekivalo se da će francusko-nemačka osovina biti ključni saveznik za parlament.

Prethodno su se visoki nemački političari izjasnili protiv prvobitnog predloga Komisije.

"Ne mislim da je u skladu sa nemačkim ustavom da se renoviranje učini obaveznim po zakonu", rekla je ministarka građevina Klara Gejvic u martu.

U međuvremenu, civilno društvo naglašava da se nemačka vlada obavezala da će podržati Brisel kada se prvi put pregovaralo o uslovima vlade.

"U pregovorima o programu EU 'Fit for 55' podržavamo predloge Evropske komisije u građevinskom sektoru", navodi se u koalicionom sporazumu iz 2021. godine.

Direktiva EU o zgradama takođe će biti pogođena predstojećim izborima u Bavarskoj, gde je poslovno orijentisana Stranka slobodnih demokrata (FDP) učinila sporni zakon suštinom kampanje.

"Direktiva o eko-dizajnu, ali i Direktiva EU o zgradama su trenutno u pripremi u EU. Ovde su hitno potrebna poboljšanja", rekao je u junu Martin Hagen, vodeći kandidat FDP-a za Bavarsku.

(EURACTIV.rs)