Energetika

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NOVE SOLARNE ELEKTRANE: Đedović- cilj je da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju

Autor Milena Antonijević

Nova solarna elektrana gradiće se u Saraorcima u Smederevu. Polaganju kamena temeljca prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Izvor: Foto:Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas polaganju kamena-temeljca za izgradnju nove solarne elektrane Saraorci u Smederevu, u prisustvu ambasadorke NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i predstavnika kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park.

Izvor: Foto:Emilija Jovanović

Đedović je izjavila da je solarni potencijal Srbije veći oko 30 odsto nego potencijal NR Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći ovaj vid energije. Prema njenim rečima, izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je rekla da izmenama Zakona o korišćenju OIE i donošenjem trogodišnjeg plana aukcija za tržišne premije napravili smo predvidiv okvir za investitore u OIE, a građane stimulišemo da budu aktivni učesnici energetske tranzicije kroz subvencije koje dajemo za mere energetske efikasnosti i u tu svrhu ću potpisati ove nedelje ugovore sa 131 JLS.

Đedović je dodala da je cilj da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku i najavila da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage jedan GW.

„U narednih nekoliko godina, pored planova države za ulaganje u ovaj važan energetski resurs, planiramo i da se kroz program aukcija izgradi oko 300 MW solarnih elektrana", ukazala je ministarka.

Ona je istakla da je veoma važno da se širi svest građana o koristima koje donosi proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe, i da broj kupaca-proizvođača stalno raste.

Trenutno ih je približno 1.800, a ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili iznosi 21 MW, navela je ministarka i najavila da će nastaviti da se stimulišu korisnici davanjem subvencija za postavljanje solarnih panela, koji će biti deo novog programa za domaćinstva za mere energetske efikasnosti vrednog 50 miliona evra.

Prema njenim rečima, za energetsku tranziciju odgovorni su svi, država, privreda i
građani. Solarna energija je dobar primer onog što želimo da postignemo u čitavoj energetskoj tranziciji, da u njoj učestvuju i država i industrija, i javni i privatni i sektor i svi mi kao građani, i da svako ima svoju ulogu i svoj deo odgovornosti, rekla je Đedović.

Izvor: Foto:Emilija Jovanović

Nova elektrana u Saraorcima biće snage 9,95 MW, električna energija je namenjena
domaćem tržištu, što je dovoljno za snabdevanje približno 2.500 domaćinstava, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

(EURACTIV.rs)