Energetika

VLADA SRBIJE ĆE USVOJITI LISTU PRIORITETNIH INVESTICIJA U ENERGETICI: Za realizaciju potrebno 15 milijardi evra

Autor Tamara Milošević Grbić

Energetska tranzicija i energetska stabilnost i nezavisnost su naša dva glavna zadatka u oblasti energetike, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Izvor: Foto:Emilija Jovanović

Vlada Srbije će prema najavi ministarke Dubravke Đedović do kraja maja usvojiti listu prioritetnih investicija u oblasti energetike za čiju će realizaciju u narednim godinama biti potrebno više od 15 milijardi evra i dodala da će više od 10 milijardi evra biti uloženo u proizvodne kapacitete, a ostalo u prenosnu mrežu i distribitivni sistem.

"Investicije će se odnositi na ceo energetski sektor, proizvodnju električne enrgije, gasni sektor, naftni sektor. Prema prvim procenema biće nam potrebno više od 15 milijardi evra u narednim godinama da bismo došli do onoga čemu težimo", rekla je Đedović na otvaranju konferencije "Beogradski energetski forum".

Ulagaće se u najneophodnije, bez čega ne može da se dođe do svih energetskih ciljeva Srbije do 2050. godine, a koji podrazumevaju energetsku tranziciju i energetsku sigurnost.

"Mi se velikim delom oslanjamo na energiju dobijenu iz uglja, a ubuduće ćemo morati da jačamo naše hidro potencijale s obzirom da u našoj zemlji raste privredna proizvodnja i potrebno nam je da što više struje proizvodimo iz domaćih kapaciteta kako bismo zadovoljili potrebe i privrede i građana", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Đedović je nagalsila da će biti ulagano više u solarnu energiju iz državnih, javnih proizvodnih kapaciteta, a radi se o samobalansirajućim solarnim elektranama, visokog kapaciteta do jednog gigavata.

"Biće izgrađena reverzibilna hidroelektrana 'Bistrica', a razmatraće se da li ima ekonomske i tehničke opravdanosti da se gradi hidroelektrana 'Đerdap 3'. Planira se i izgradnja solarne elektrane 'Morava', vetroparka Kostolac, Vlasinske hidroelektrane, ali i revitalizacija postojećih hidroelektrana", objasnila je Đedović.

Ministarka rudarstva i energetike je istakla da nam je za realizaciju navedenog potrebna jaka nacionalna energetska kompanija kao što je Elektroprivreda Srbije.

"EPS mora da iznese te investicije u strateškom partnerstvu s onima koji u toj oblasti rade dugo godina i imaju više iskustva i znanja, poput partnera iz zemalja EU, Kine i SAD. Udruživaćemo se sa najboljima i s onima od kojih možemo najviše da naučimo", naglasila je Đedović.

(EURACTIV.rs)