Ekonomija

KINESKA EKONOMIJA RASTE, ALI TO NEĆE POTRAJATI: Analiza stručnjaka o povećanom BDP-u i industriji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kineska ekonomija raste i BDP je na višem nivou za prva tri meseca ove, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ali, analitičarka upozorava da to ne sme da zavara.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kineska ekonomija porasla je brže od očekivanog u prva tri meseca ove godine, u trenutku kada ta zemlja izlazi iz restrikcija usled pandemije korona virusa. U poređenju sa istim periodom 2022. godine, kineski bruto domaći proizvod porastao je za 4,5%, pokazuju zvanični podaci. Ključna mera ekonomske aktivnosti porasla je usled većih troškova domaćinstava i pojačanog rada fabrika. Peking se u decembru prošle godine obavezao da će oporaviti drugu najveću ekonomiju na svetu, kada su podignute mere protiv širenja korona virusa koje su dugo bile na snazi.

U martu mesecu, maloprodaja je skočila za 10,6% u odnosu na mart 2022. godine. Maloprodaja se smatra indikatorom potrošnje domaćinstava, prenosi "Bi-Bi-Si". Proizvodnja u kineskim fabrikama povećana je za 3,9%.

Oporavlja se i avioindustrija, piše britanski medij. Utrostručen je broj putnika u prošlom mesecu u odnosu na mart 2022. godine, odnosno putovalo ih je 45 miliona. Kina je nastavila da procesuira aplikacije za vize u martu, nakon objavljivanja velikog popuštanja mera.

"Ove brojke jesu jake, ali je malo verovatno da će se rast nastaviti istim tempom", ocenjuje ekonomska analitičarka Dan Vang.

"Verovatnije je da će se ljudi smiriti nakon inicijalnog uzbuđenja zbog ponovnog otvaranja zemlje. Potražnja za proizvodima mogla bi da opadne, što ne može da održi bum u izvozu, jer globalna ekonomija ne ubrzava - ona usporava", rekla je ona.

Kineske vlasti, kao i Kineska narodna banka, obećali su da će povećati podršku kako bi ojačali kinesku ekonomiju i smanjili stopu nezaposlenosti. Ali, mere koje mogu da preduzmu su relativno ograničene.

Rast BDP-a Kine prošle godine je spao na rekordno nizak nivo u poslednjih nekoliko decenija, usled mera protiv korona virusa. Ova metrika smatra se ključnom u procenjivanju ekonomije neke zemlje, jer na osnovu nje preduzeća predviđaju nova zapošljavanja ili proširenja, a vlade na toj osnovi procenjuju poreze i troškove.

(EURACTIV.rs)

Tagovi