Ekonomija

ODNOSI INDIJE I RUSIJE DOSTIGLI NOVI NIVO: Zvaničnici najavili sporazum, iz Moskve stiže najviše nafte

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Indija i Rusija će ojačati ekonomsku saradnju, u trenutku kada zapadne zemlje traže da se Nju Delhi distancira od Moskve. Pregovara se i o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Indija i Rusija diskutuju o sporazumu o slobodnoj trgovini, saopštilo je rusko Ministarstvo trgovine. Ovaj potez mogao bi da produbi bilateralne odnose koji "cvetaju" otkad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre više od godinu dana.

Ovakav sporazum bio bi korak dalje u ekonoskim odnosima dve zemlje, uprkos pozivima Indiji od strane zapadnih zemalja da se postepeno distancira od svog glavnog snabdevača oružjem, Rusije. Ukupan uvoz Indije iz Rusije se učetvorostručio u protekloj fiskalnoj godini i iznosi 46,33 milijarde dolara, od čega je najveći deo nafta.

"Zajedno sa Evroazijskom ekonomskom komisijom, radujemo se intenziviranju pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Indijom. Posebnu pažnju obraćamo na pitanja obostranog pristupa proizvodnje tržištima naših zemalja", rekao je zamenik premijera i ministar trgovine Rusije, Denis Manturov. On je dodao da je u Rusiji velika potražnja za materijalima za izgradnju puteva, hemijskim i farmaceutskim proizvodima, i da je siguran da će sporazum povećati snabdevanje od strane indijskih kompanija.

Indijski ministar spoljnih poslova, S. Džajšankar, rekao je da je pandemija korona virusa omela diskusije o takvom sporazumu.

"Nadam se da će naše kolege to shvatiti jer verujemo da bi sporazum zaista napravio razliku u našim trgovinskim odnosima", rekao je on. Nju Delhi je trenutno u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini i sa Velikom Britanijom, Evropskom unijom i Savezom za saradnju arapskih država zaliva. Indija takođe nije eksplicitno kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu i pozvala je na mirno rešenje konflikta kroz pregovore.

Rojters je u novembru prošle godine otkrio da Rusija želi da uvozi više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore, jer su zapadne sankcije onemogućile da glavne industrije funkcionišu. Pre rata, Indija je kupovala relativno malo nafte od Rusije, a otkad je započeta invazija, uvoz se značajno povećao. U martu je Rusija, koja je inače glavni snabdevač Indije oružjem, postala najveći izvor sirove nafte za tu zemlju, skinuvši Irak sa prvog mesta.

(EURACTIV.rs)