Ekonomija

ILEGALNA POZAJMICA ALITALIJI: Evropska komisija traži nazad 400 miliona evra

Prema navodima Komisije, „pomoć je Alitaliji dala nepravednu ekonomsku prednost u odnosu na njene konkurente na domaćim, evropskim i globalnim rutama", što predstavlja „nekompatibilnu državnu pomoć".

Izvor: Youtube/Screenshot/Simply Flying

Zajam za premošćavanje u iznosu od 400 miliona evra koji je Italija odobrila bivšoj avio-kompaniji Alitalija 2019. predstavlja nezakonitu državnu pomoć prema pravilima EU i Italija mora da je vrati, kao i kamate, saopštila je Evropska komisija.

Alitalija je već imala koristi od dva zajma u 2017. u vrednosti od 900 miliona evra, koji nikada nisu otplaćeni i već ih je Brisel proglasio nelegalnim 2021. Oni su odobreni 26. oktobra 2019. Alitaliji i pušteni su u rad u maju 2017. tokom vlade premijera Paola Đentilonija, sadašnjeg evropskog komesara za ekonomiju.

Paolo Đentiloni (levo)
Izvor: EPA-EFE/Stepahnie Lecocq

Međutim, prema mišljenju Komisije, treći i poslednji zajam iz 2019. takođe je „kršio jednokratnu obavezu prema smernicama" pomoći EU za spasavanje i restrukturiranje.

„Italija se nije ponašala onako kako bi se ponašao privatni operater, jer nije unapred procenila verovatnoću otplate kredita, plus kamate, već se usredsredila isključivo na to da želi da obezbedi kontinuitet Alitalije u domaćim i međunarodnim letovima", dodali su iz Evropske komisije.

Prema navodima Komisije, „pomoć je Alitaliji dala nepravednu ekonomsku prednost u odnosu na njene konkurente na domaćim, evropskim i globalnim rutama", što predstavlja „nekompatibilnu državnu pomoć".

ITA Airways, nova kompanija koja je 15. oktobra 2021. zamenila Alitaliju prisvajanjem njenog brenda, nije ekonomski naslednik i nije odgovorna za nadoknadu, uprkos tome što je preuzela deo imovine Alitalije, takođe je istakla Komisija.

"Izuzimanje ITA Airways-a iz zahteva za otplatu zajma za premošćavanje Alitaliji dokazuje da smo u pravu i da ćemo nastaviti ovim putem. Zaključci Evropske komisije bili su očekivani", prokomentarisao je ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti.

Portparol EU za konkurenciju je objasnio da se otklanjanje narušavanja konkurencije izazvanog ilegalnom javnom pomoći može izvršiti „upisivanjem otplatnog mesta u obavezu u okviru stečajnog postupka, a otplata se „može izvršiti u granicama prihodi ostvarenih prodajom imovine Alitalije".
„Odluka Evropske komisije [...] je pobeda za italijanske potrošače", komentarišu u Kodakonsu, udruženju za zaštitu potrošača.

„Evropska komisija je još 2021. godine prihvatila našu žalbu i oštro osudila odluku bivšeg ministra Karla Kalende i tadašnju vladu koju je predvodio Đentiloni, koji je, zapravo, Alitaliji poklonio 900 miliona evra", podseća Kodakons.

Međutim, „malo je verovatno da će potrošena sredstva ponovo biti dostupna zajednici", zaključio je Kodakons.

Kalenda je garantovao „tržišne" uslove uprkos činjenici da se činilo „malo verovatno da će Alitalija biti u stanju da generiše dovoljnu likvidnost da ih otplati", dodaje udruženje.

Kalenda je sada senator, lider partije Akcija i radi na političkom projektu „Treći pol" zajedno sa bivšim premijerom Mateom Rencijem.

(EURACTIV.rs)