Ekonomija

NAJVEĆA ŠVAJCARSKA BANKA KUPILA "KREDI SUIS"! Nakon ozbiljne krize, preuzela rivala u poteškoćama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najveća švajcarska banka "UBS" otkupila je "Kredi Suis", uz pomoć vlade. U instituciji pogođenoj problemima radi više od 50.000 ljudi.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Najveća banka u Švajcarskoj, "UBS", kupila je "Kredi Suis" banku, svog najvećeg rivala koji je zapao u poteškoće. "Bi-Bi-Si" javio je da su u toku bili pregovori o kupovini dela, ili cele banke i ti ragovori završeni su uspešno.

Cene deonica "Kredi Suis" banke su u strmoglavom padu danima, nakon što je uprava objavila "materijalne slabosti" u svom finansijskom izveštavanju. Švajcarska nacionalna banka je odobrila pozajmicu od 50,2 milijardi evra, ali izgleda da ona neće biti dovoljna da spase jednu od najvažnijih banaka sveta.

Regulatorna tela su se uključila kako bi prodaja bila okončana do otvaranja tržišta u ponedeljak, jer postoji zabrinutost da će deonice "Kredi Suis" nastaviti da padaju.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Opšta "rasprodaja" je usledila među deoničarima i postoji strah od veće finansijske krize. U subotu uveče održan je hitan sastanak švajcarske vlade, ali još uvek nije objavljeno saopštenje.

"UBS" je navodno zatražila da vlada pokrije skoro šest milijardi evra u troškovima, ukoliko se odluči da otkupi "Kredi Suis". Bilo kakav dogovor može da izazove i veliki talas otkaza. "Kredi Suis" ima 95 podružnica i upravlja bogatstvom imućnih klijenata. Krajem prošle godine imala je 50.480 zaposlenih širom sveta.

Problemi u Švajcarskoj dogodili su se istovremeno sa velikim poteškoćama sa kojima su se suočile dve američke banke. "Silicon Valley bank" i "Signature bank" su propale, što je najveći krah banaka od velike krize 2008. godine.

(EURACTIV.rs)