Ekonomija

NEMAČKI BANKARSKI GIGANT UKIDA 3.500 RADNIH MESTA: Kriza trese nekada najjaču ekonomiju sveta

Rezovi koje Dojče banka najavljuje deo su plana za uštedu koji je banka sa sedištem u Frankfurtu ranije najavila

Izvor: Printscreen/Youtube/Easy German

Nemački bankarski gigant, Dojče banka (Deutsche Bank AG), planira da otpusti 3.500 zaposlenih, jer izvršni direktor Kristian Ševing nastoji da ispuni obećanje da će povećati profitabilnost i vratiti više novca akcionarima.

Rezovi, koji se najviše odnose na administrativni sektor koji nije u direktnoj vezi sa klijentima, deo su plana za uštedu koji je banka sa sedištem u Frankfurtu ranije najavila. U banci su ih detaljno predstavili, dok su istovremeno povisili svoj srednjoročni cilj prihoda i poručili da će vratiti 1,6 milijardi evra investitorima u prvoj polovini ove godine, uključujući otkup akcija od 675 miliona evra.

Nemačka banka je istovremeno saopštila da je u četvrtom kvartalu 2023. godine zabeležila čist profit od 1,6 milijardi evra, što je dvostruko više od očekivanja analitičara koji su predviđali 785,61 milion evra, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kvartalna neto dobit zabeležila je pad od skoro 30 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, ali je prema očekivanjima analitičara znatno veća od 785,61 miliona evra. Sledi neto profit od 1,031 milijardi evra za prethodni kvartal i 1,8 milijardi evra za isti period prošle godine.

Kao deo programa operativne efikasnosti vrednog 2,5 milijardi evra, Dojče banka je saopštila da očekuje otpuštanje 3.500 radnih mesta, uglavnom u "područjima koja nisu okrenuta klijentima".

Nemački zajmodavac je takođe najavio planove da poveća otkupe akcija i dividende za 50%, vraćajući akcionarima ukupno 1,6 milijardi evra. Dojče je najavio i da planira dodatnu kupovinu akcija u iznosu od 675 miliona evra, koju namerava da završi u prvoj polovini godine. Ovo je usledilo nakon otkupa od 450 miliona evra u 2023. Takođe planira da preporuči 900 miliona evra dividendi akcionarima za 2023. na svojoj godišnjoj skupštini u maju.

Za celu godinu, banka je prijavila 4,2 milijarde evra neto dobiti koja se može pripisati akcionarima – nadmašivši očekivanja analitičara od 3,685 milijardi evra.

"Profit pre oporezivanja od 5,7 milijardi je visok, porasli smo iz godine u godinu uprkos nekim stavkama koje su ove godine izazvale buku, ali ono što je zaista uzbudljivo je zamah koji vidimo u poslovanju", rekao je finansijski direktor Dojče banke Džejms fon Moltke za CNBC u četvrtak.

(J.N./EURACTIV.rs)