Ekonomija

MINISTAR CVETKOVIĆ SE SASTAO SA ESKOBAROM: "Otvoreni Balkan nije samo ekonomski, već je i mirovni projekat"

Autor Milena Antonijević

Ministar privrede Slobodan Cvetković i predsednik Kongresa srspko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković razgovarali su u Vašingtonu sa pomoćnikom zamenika državnog sekretara Gabrielom Eskobarom o unapređenju privredne saradnje

Izvor: Foto: Ministarstvo privrede

Cvetković, Marinković i Eskobar pričali su o unapređenju privredne saradnje dveju zemalja i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Relublici Srbiji, koja je postala svojevrsni investicioni hab regiona, stoji u saopštenju Ministarstva privrede.

Prema saopštenju, govorilo se i o potencijalnom prisustvu srpskih privrednika, jednom od najznačajnijih sajmova koji se u junu održava u Vašingtonu - Select U.S.

Ministar Cvetković je izrazio otvorenost Srbije za još više američkih investicija i prezentovao projekte koje će Srbija sprovoditi u naredne tri godine, sa posebnim osvrtom na EXPO 2027

Na sastanaku se razgovaralo o daljoj podršci SAD inicijativi “Otovreni Balkan”, a Eskobar je potvrdio potpunu američku posvećenost tom projektu, koji nije samo ekonomski već i mirovni.

Cvetković je delegirao i pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje velike američke investitore u Srbiji, a Eskobar je odgovorio da će administracija ozbiljno da razmotri pozitivno rešenje ovog pitanja.

Marinković i Eskobar su razgovarali o potrebi ponovnog uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine, ali i da je preduslov daljih razgovora osnivanje Zajednice srpskih opština. 

Marinković je izrazio zabrinutost povodom kontinuiranih pritisaka i agresije Kurtijevog režima na Srbe i izneo činjenicu da se Srbi sve više iseljavaju pod pritiskom i da to SAD nikako ne bi trebale da posmatraju sa distance, već da izvrše pritisak na Kurtija kako bi napadi prestali i kako bi došlo do preduslova za razgovore o normalizaciji, prvenstveno ekonomskih odnosa ali i normalizaciji života Srba posebno na severu pokrajine, navodi se u saopštenju.

Cvetković i Marinković su zahvalili Eskobaru na , kako je navedeno, velikoj podršci po pitanju ohrabrivanja američkih kompanija da ulažu u Srbiju, sa posebnim akcentom na saradnju u okviru IT sektora i energetike.

(M.A./EURACTIV.rs)