Ekonomija

NEMAČKA PREKRAJA BUDŽET ZBOG PROTESTA POLJOPRIVREDNIKA: Da bi umirila njih, vlada naljutila ekologe

Autor Milena Antonijević

Da bi smirila poljoprivrednike koji protestuju, nemačka vlada je najavila izmene svog teško stečenog kompromisa o budžetu, kojim će se zadržati neke subvencije za farmere, dok će se smanjiti fond za zaštitu mora

Izvor: Youtube/ Relax and Travel/printscreen

Nakon višenedeljnih pregovora, u decembru 2023. godine, nemačka vlada je postigla dogovor o tome kako da zatvori prazninu od 17 milijardi evra u svom budžetu za 2024. godinu, koji je usledio nakon dalekosežne presude ustavnog suda zemlje.

Međutim, sporazum je izazvao proteste među poljoprivrednicima, jer je trebalo da se smanji oslobađanje od poreza na gorivo i vozila.

Trenutno poljoprivrednici dobijaju nadoknadu za plaćene poreze na dizel za poljoprivredne svrhe i oslobođeni su plaćanja poreza za poljoprivredna vozila.

Koalicija tri stranke „sada se složila da će oslobađanje od poreza na motorna vozila za poljoprivredna i šumska vozila ostati na snazi kao i ranije", rekao je nemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir (Zeleni) 4. januara.

„Subvencija za dizel u poljoprivredi biće smanjena tokom nekoliko godina", dodao je on.

To znači da će naknada biti smanjena za 40% u 2024. i 30% u 2025. i 2026. godini. Dakle, subvencija će u potpunosti biti ukinuta do 2026. umesto 2024. godine.

„Nesrazmerno opterećenje za poljoprivredu i šumarstvo kao deo neophodne budžetske konsolidacije stoga konačno nestaje sa stola", rekao je ministar.

Smanjenje za zaštitu mora i podršku ribarstvu

U godišnjem budžetu Ministarstva poljoprivrede biće napravljena dodatna smanjenja od 100 miliona evra. Pored toga, 780 miliona evra prihoda od aukcija za energiju vetra na moru biće prenamenjeno u opšti budžet, umesto da se koristi za dva fonda - za zaštitu mora i ribarstvo.

Do sada je 1,34 milijarde evra - 10% prihoda od aukcija energije vetra na moru namenjeno za ekološki prihvatljiv ribolov i mere očuvanja morske prirode u pogođenim oblastima. Ovo je bio deo kompromisa za usklađivanje ekspanzije energije vetra na moru na 70 gigavata (GV) do 2045. godine.

Više od polovine ovog novca će sada biti prenamenjeno za „širu upotrebu", rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt u saopštenju.

Ovo je bio „suštinski pogrešan signal", rekao je za Euractiv Stefan Tim, izvršni direktor nemačkog udruženja za energiju vetra na moru BVO.

Retroaktivna prenamena prihoda od aukcija energije vetra na moru je već bila "u principu pogrešna", rekao je on, dodajući da je bezobrazluk da se ta sredstva, koja dolaze iz sektora obnovljive energije, koriste za nastavak subvencije za fosilna goriva.

„Sredstva sa tendera za energiju vetra na moru su hitno potrebna da bi se kompenzovao ogroman uticaj energije vetra na moru i transformaciju ribarstva", rekao je za Euractiv Kim Detlof, šef zaštite mora u ekološkoj organizaciji NABU.

„Pošto priroda ne može da protestuje tako glasno kao farmeri, ponovo je u opasnosti da izgubi", rekao je Detlof.

„Kao NABU, izuzetno smo razočarani i nadamo se kritičnoj reakciji nemačkog Bundestaga", dodao je on.

Dok će dodatna smanjenja iznositi samo uštede od 880 miliona evra, izmene poljoprivrednih subvencija i jednogodišnje odlaganje planiranog uvođenja poreza na plastiku rezultiraće gubitkom od 2,5 milijardi evra.

Preostali jaz će biti "nadoknađen maržama koje su rezultat ažuriranih ekonomskih i budžetskih mera", rekao je Hebestreit.

"Samo prvi korak", kažu farmeri

Joachim Rukvied, šef nemačkog udruženja farmera, rekao je: „Ovo može biti samo prvi korak".

„Naš stav ostaje nepromenjen: oba predloga za smanjenje se moraju skinuti sa stola", rekao je Rukvid i dodao da se takođe radi o budućoj održivosti industrije i pitanju da li je domaća proizvodnja hrane i dalje uopšte tražena.

Zbog toga je udruženje poljoprivrednika saopštilo da će se protesti protiv rezova nastaviti.

Kasnije u četvrtak, neki farmeri su navodno blokirali trajekt sa ostrva Halig Hoog u Severnom moru, na komeje ministar ekonomije Robert Habek trebalo da se vrati sa odmora.

U reakciji, Rukvid je rekao da lični napadi, uvrede, pretnje, prinuda ili nasilje nisu prihvatljivi.

(M.A./EURACTIV.rs)