Ekonomija

KADA KUPUJETE HRANU, DA LI POGLEDATE ŠTA PIŠE NA ETIKETI? EURACTIV istražuje kako se zaštiti od obmana na pakovanjima

Autor Milena Antonijević

Da li Srbi obraćaju pažnju na to šta piše na pakovanjima hrane, i koliko često su dovedeni u zabludu koja može da se odrazi na zdravlje čitave porodice?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Da li Srbi zaista obraćaju pažnju na etikete hrane i da li nas one dovode u zabludu?

Pravilna ishrana u fokusu je saveta za zdraviji život, a etikete na hrani važna su tema u Evropskoj uniji, i očekuje se da će vremenom biti sve važnija. Da li Srbi obraćaju pažnju na to šta piše na pakovanjima hrane, i koliko često su dovedeni u zabludu koja može da se odrazi na zdravlje čitave porodice?

Neispravno deklarisanje hrane je vid prevare u poslovanju hranom a to znači da je podložno kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti hrane u Republici Srbiji. Ovaj Zakon je u članu 13 propisao privredne prestupe i prekršaje preduzetnika, pravnog i fizičkog lica, ukoliko postupaju protivno obavezama u deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za EURACTIV pojašnjava da ovaj vid obmane obuhvata prevarno predstavljanje ili opis hrane, sa namerom da se potrošač dovede u zabludu ili da se izbegne plaćanje fiskalne obaveze.

"To bi, na primer, mogli da budu neistiniti navodi o geografskom poreklu hrane, lažni podaci o procesu proizvodnje hrane, neistinito deklarisanje sastava hrane i deklarisanje konvencionalno proizvedene hrane kao organske", kažu u NALEDU.

Kome se obratiti sa žalbom na neispravnost navoda sa etikete?

U slučaju neispravnosti navoda sa etikete, žalbu bi trebalo podneti u vidu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i prijave za privredni prestup, zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane i propisa donetih na osnovu njega. Žalba se podnosi inspektoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sanitarnom inspektoru", navodi NALED.

Pojašnjavajući za EURACTIV, stručnjaci ove organizacije dalje kažu da službene kontrole u oblasti bezbednosti hrane u našoj zemlji sprovode nadležna ministarstva, i to: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko nadležnih inspekcija (veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna) i Ministarstvo zdravlja preko sanitarne inspekcije.

Inspektori koji su nadležni za sprovođenje kontrole, u obavezi su da zabrane reklamiranje i označavanje hrane koja potrošača može da dovede u zabludu u pogledu sastava ii dejstva hrane, ili pripisivanja nekog lekovitog svojstva.

Prema podacima NALEDA iz 2021. godine, veterinarskoj inspekciji podneta je 321 prekršajna prijava, 55 prijava za privredne prestupe i jedna krivična, dok su usvojena 2.122 rešenja za otklanjanje nepravilnosti ili zabranu rada. Poljoprivrednoj inspekciji podneto je 260 upravnih i 51 kaznena mera. Fitosanitarna inspekcija imala je 139 podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka dok je broj podnetih prijava za privredni prestup - tri. Na doneta rešenja sanitarnih inspektora u prvostepenom postupku, kojih je bilo 238.649, uloženo je 46 žalbi a primljeno 28 odgovora na sudske podneske. Obrada podataka za 2022. godinu je u toku, dodaju u NALEDU.

Ovo bi značilo da građani Srbije ipak u određenoj meri reaguju na neispravnost deklarisanja, etiketiranja i reklamiranja prehrambenih proizvoda, što je značajno na mnogo krupnijem planu.

Ukoliko u budućnosti počnemo da više pažnje obraćamo na to šta jedemo, poboljšaće se kvalitet života građana i smanjiti rizik obolevanja od bolesti koje se dovode u direktnu vezu sa načinom ishrane.

(EURACTIV.rs)