Ekonomija

EURACTIV KONFERENCIJA "POLITIKA ODRŽIVOSTI-MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA": Inovativno razmišljanje u procesima proizvodnje

Autor Milena Antonijević

Prva konferencija koju organizuje EURACTIV Srbija, pod nazivom POLITIKA ODRŽIVOSTI: MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA, održava se 7. septembra u Privrednoj komori Srbije, koja je institucionalni partner konferencije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Program EURACTIV konferencije "Politika održivosti-model budućeg poslovanja" je osmišljen na osnovu analize javnih politika, koju je pripremio EURACTIV, i obuhvata širok spektar tema koje su razmatrali eminentni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora.

Poslednji, četvrti panel u okviru konferencije je pod nazivom CIRKULARNA EKONOMIJA: Akcenat na inovativno razmišljanje u svim procesima proizvodnje.

Ovaj panel moderirala je Milana Petrović, urednica National Geographic Srbija, koja je razgovarala sa Aleksandrom Vučinić, šeficom Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite životne sredine, Milanom Veselinovim, direktorom CIREKON D.O.O i Tanjom Bastom iz Alijanse za cirkularna pakovanja.

Milan Veselinov je govorio o plasiranju, zrelosti proizvoda, recikliranju, inovacijama, utrošku materijala, rizicima i benefitima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Na osnovu našeg iskustva, moramo da koristimo inovativne programe kao komponentu biznis modela cirkularne ekonomije. Inovacije se nalaze gotovo u svim oblastima. Mi analiziramo unapređenje proizvodnje kroz inovacije, uštedu i rast kroz održivost. Inovativno razmišljanje utiče na očuvanje životne sredine, uštedu energije, smanjenju emisije gasova, dekarbonizaciju", rekao je on.

Kako je dodao, povezanost sektora je jako važna, jer ne možemo izolovati proizvodnju ili reciklažu.

"Sve je to deo jednog procesa cirkularnog poslovanja i svaka karika u lancu mora dati svoj doprinos. Investicije su takođe nešto o čemu se mora razgovarati, kao i pitanje kako da se u tom smislu pomogne kompanijama da ispune svoje ciljeve. Transparentnost i pristup inovacijama su isto aspekt na koji se mora obratiti posebna pažnja. Iniciranje, edukacija, kontakti i saradnja igraju bitnu ulogu u ovom smislu", rekao je on.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Aleksandra Vučinić je istakla da je mapa puta za cirkularnu ekonomiju koja postoji oko tri godine dala jedan presek stanja gde je Srbija u cirkularnoj ekonomiji, koje su manjkavosti i nedostaci, koje su dobre prakse.

"EU nam daje važne smernice koje su nam vodič na putu zelene tranzicije. Ciljevi dokumenata Vlade Srbije na putu cirkularne ekonomije i inovacija pojašnjeni su i determinisani u okviru 5 posebnih ciljeva održivosti. Naša država dosta radi na ovom polju i dostigli smo da se zemlje regiona ugledaju na nas i našu mapu puta. Naravno, dug je put pred nama, ali smo ponosni na ono što smo do sada uradili. Na dobrom smo putu", kazala je ona.

Alijansa za cirkularna pakovanja se aktivno uključila u javnu raspravu koja se odnosi na donošenje novog zakonskog okvira kojim će biti regulisano pitanje upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji. Na pitanja o novim sistemskim rešenjima koje predlaže Alijansa, odgovara Tanja Basta.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tanja Basta je istakla da se na ovom polju dosta radi u okviru kompanije koja je primer dobre prakse u ovoj oblasti.

"Odvajanje materijala, reciklaža i druge metode u proizvodnji ambalaže, kao i drugi ciljevi koje ova kompanija zastupa u direktnoj su vezi sa očuvanjem životne sredine. U Srbiji možemo ostati konkurentni jedino ako imamo reciklirani materijal u svojim proizvodima, a to je slučaj i na evropskom, i globalnom nivou. Takođe, edukacija, kampanje i akcije su naša redovna praksa kojom podstičemo građane da razmišljaju ekološki. Cirkularna ekonomija je čitav jedan krug u kome svaki činilac mora da da svoj doprinos. Ovaj proces nije lak, ali država je prepoznala značaj ovog pitanja i pomaže ovaj sektor", rekla je ona.

Aleksandra Vučinić ispred Ministarstva zaštite životne sredine ističe da je promena svesti jedno od najbitnijih pitanja. 

"Svi moramo da se uključimo u ovaj proces, kako bi kroz zelenu tranziciju prošli što bezbolnije, uspešnije i lakše. Trošenje resursa, reciklaža, ušteda, inovacije, ulaganja su nešto što moramo da naučimo. Dakle, vidim da je promena svesti najvažniji činilac na kome moramo da radimo", rekla je ona.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Basta ističe da je usklađivanje sa politikama, usvajanje propisa, primena dobrih praksi, nešto što kompanije moraju da prate.

"Jedino tako ćemo moći da poslujemo na evropskom i svetskom tržištu. Dosta naših kompanija ulaže u ovu oblast i polaže velike napore i snage da ide u korak sa vremenom koje je nastupilo. Ciljevi su visoki i zato moramo dosta da radimo na polju reciklaže i cirkularnih pakovanja. U ovoj oblasti i mi smo primer nekim zemljama u regionu i jako puno radimo na kreiranju bolje i bezbednije budu'nosti na polju pakovanja i ambalaže."

Na pitanje o tome koje su preporuke Ministarstva za zaštitu životne sredine za dalji razvoj, Vučinić ističe da Srbija mora i dalje da prati trendove u EU u ovoj oblasti i da će to i činiti.

"Razvijanje inovacija je nešto na šta država polaže dosta i podstiče kroz razne podsticajne programe. Kako na centralnom, tako i na lokalnom planu. Imamo razne pozive za lokalne samouprave i posredstvom njih, pomažemo razvoj sektora. Preporuka je međusobna saradnja, transfer znanja i razvijanje ideja za nova rešenja", dodala je ona.

Basta je zaključila da usvajanje ovakvih rešenja znači svima, i u teoriji, i u praksi.

"Dokazali smo više puta da su benefiti veliki, od čuvanja životne sredine do povećanja radnih mesta. Moj zaključak bi bio da smo svi na istoj strani, i proizvođači i očuvanje životne sredine", istakla je Basta.

Konferenciji prisustvuju predstavnici Ministarstva energetike, Delegacije Evropske unije, Ambasade Švedske, Privredne komora Srbije, Privredna komore Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, UNDP, UN Globalnog dogovora, predstavnici privrednih komora u Srbiji mnogobrojnih kompanija.

(EURACTIV.rs)