Ekonomija

EURACTIV KONFERENCIJA "POLITIKA ODRŽIVOSTI-MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA": Kako održivost podstiče rast?

Autor Milena Antonijević

EURACTIV SRBIJA 7. septembra 2023. u Privrednoj Komori Srbije organizuje prvu konferenciju pod nazivom: POLITIKA ODRŽIVOSTI - MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA, koja se oslanja na policy analizu koju je EURACTIV obradio tokom juna i jula.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na trećem panelu EURACTIV konferencije "Politika održivosti - model poslovanja" učesnici su razgovarali o održivosti u različitim sektorima i pokušali da odgovore na pitanje - kako održivost podstiče rast.

Ovim panelom moderirarala je profesorka Anu Bovan, predsednica CEDEFA.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sa panelistima se razgovaralo na temu održivosti u različitim sektorima: Poslovno okruženje - kako održivost podstiče rast? Učesnici koji dolaze iz različitih industrija pričali su iz svog ugla o ovom aspektu održivog poslovanja.

Prof. dr Ana Bovan, razgovarala je sa Dušanom Stokićem, rukovodiocem Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS, Milenom Mićanović, direktorkom za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke i Nadom Stamatović, ekspertkinjom za održivo poslovanje Nelt Grupe.

"Održivost može da se poveže sa poslovanjem, o čemu je već bilo reči. Održivost mora i trebalo bi da bude naša strategija. I profit i budućnost kroz održivost su naši ciljevi. Dugoročne koristi mogu da se vide kroz vreme, neke kasnije, neke pre. Svakako, promocija je u ovom kontekstu veoma važna, a sve je veća podrška institucija i organizacija na ovom putu", rekla je Bovan.

Nada Stamatović ispred Nelt Grupe istakla je da održivost zapravo brendira.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Naša kompanija brine o svom poslovanju, svojim zaposlenima i korisnicima u kontekstu održivosti. Mi jesmo, i dalje ćemo usvajati dobre prakse politika održivosti. Trudimo se da putem zelene tranzicije smanjujemo troškove, a povećamo prihode i unapredimo poslovanje. Zajedničkim radom sa drugim kompanijama gledamo da doprinesemo boljem održivom poslovanju i podizanju rasta. Nije dovoljno da samo jedna karika u lancu unapređuje ovaj sektor, već je to lanac u kome svi moraju pravedno i podjednako dati svoj doprinos. Naša kompanija ima dugoročna rešenja", kazala je ona.

Dušan Stokić ispred Privredne komore Srbije je izjavio da nema kompanije koja ne troši neki prirodni resurs i zato svi moramo da povedemo računa o potrošnji resursa, energetskoj efikasnosti i drugim aspektima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Pitanje troškova je jako važno. Potrošnja i eksploatacija šuma, voda, energije... Zato je održivo poslovanje od ključne važnosti kako bi se smanjio utrošak, povećao rast, napravio balans. Cilj održivosti je primena principa kroz opredeljenja, dokumenta, ali i poslovnu praksu. Govorili smo o dolazećim propisima i regulativama, i promenom tih principa bićemo na dobrom putu kvalifikacije na globalnom tržištu. U EU je putem tih propisa urađeno dosta toga, a Srbija mora da prati trendove, donosi i menja nacionalne propise i regulative, i doslovno ih primenjuje. Način razmišljanja pojedinca, kolektiva i kompanija mora biti usmerena na ove ciljeve, kako bismo pratili evropske i svetske standarde, bili konkurentni i uspešni. Svaka kompanija sprovođenjem politika održivosti može da smanji troškove, bez nekih dodatnih ulaganja. Zato je bitno da ovaj princip bude prepoznat od svakog od nas", pojasnio je on.

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke je govorila o pristupu finansijama, ali i drugim aspektima važnim u ovoj oblasti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"U svakom sektoru, pa i našem, bankarskom, održivo poslovanje je jako važno. To nije nešto što je lepo imati, već je od ključne važnosti za budućnost svih nas. Kroz izveštavanja, koje smo spomenuli na dosadašnjim panelima, može se videti uspešnost poslovanja u ovoj oblasti. Mi permanentno radimo na tome. Politika kompanije je okrenuta ka održivosti i trudimo se da, prateći trendove i regulative, doprinesemo razvoju potencijala drugih kompanija kroz ublažavanje rizika i finansiranja", rekla je ona.

Kako je istakao Stokić, iskustvo sa srpskim kompanijama je veoma dobro. 

"Tu smo uspeli da podignemo poslovanja održivosti. Nije nužno, ali nije ni loše da se kompanije porede jedne sa drugima. Analize su takođe jako bitne, kako bi se izračunalo koji su rizici, koji potencijalni gubici, a šta je s druge strane ono što se dobija. Prirodi moramo da vratimo ono što joj uzimamo, tako što ćemo čuvati životnu sredinu. Moramo da određujemo prioritete. Iskustva su različita. I dalje je dosta kompanija kojima se mora više pomoći na ovom putu. Radićemo i dalje na tome", kazao je on.

Nada Stamatović je dodala da ukoliko investirate u održivost, investirate u budućnost, a dobrobiti su brojne. 

"Inovacije i pronalaženje alternativnih modela unapređenja našoj kompaniji je jedan od ključnih ciljeva. Sve to radimo kako bi potrošači bili zadovoljni, a životna sredina sačuvana kroz smanjenje emisije štetnih gasova, efekta staklene bašte, povećanje bezbednosti, povećanje energetske efikasnosti, korišćenja čiste energije i druge aspekte. Podržavamo naše kadrove, radimo na edukaciji, promovisanju ovih vrednosti i težimo većem rastu na putu zelene tranzicije kroz razne oblasti. Trudimo se da privučemo mlade kadrove, kroz saradnju sa raznim fakultetima", kazala je ona.

Milena Mićanović je istakla da istraživanja ove kompanije jeste usmereno na iznalaženje ideja na polju zelene ekonomije i održivog preduzetništva, kroz razne programe.

"U budućnosti ćemo svakako nastaviti sa brojnim aktivnostima kako bi svima budućnost bila osigurana", zaključila je Mićanović.

Konferenciji prisustvuju predstavnici Ministarstva energetike, Delegacije Evropske unije, Ambasade Švedske, Privredne komora Srbije, Privredna komore Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, UNDP, UN Globalnog dogovora, predstavnici privrednih komora u Srbiji mnogobrojnih kompanija.

(EURACTIV.rs)